Στο «σκοτάδι» αρκετές περιοχές στην Ουκρανία – Εκτός λειτουργίας το 40% της ηλεκτροπαραγωγής

Array

Mε την αγωνία ζουν οι Ουκρανοί μετά το συνεχές σφυροκόπημα των Ρώσων που πλήττουν με drone καμικάζι και πυραύλους βασικές υποδομές της χώρας βυθίζοντας ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι και στερώντας το νερό με δεκάδες περιοχές.  Η Ρωσία φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι στοχεύει σε ενεργειακό black out της Ουκρανίας με τους αμάχους να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την κλιμάκωση του πολέμου.

Όπως μετέδωσε και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, την Τετάρτη μέσα σε λίγες ώρες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα 16 επιθέσεις εναντίον της κεντρικής Ουκρανίας, οι 14 από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο, ένας εκ των πυραύλων έπληξε έναν ακόμα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποδεικνύοντας ότι το σχέδιο των Ρώσων για να πλήξουν το σθένος των Ουκρανών και τις βασικές υποδομές είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού Υπουργού Ενέργειας, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις με drone καμικάζι, το 40% των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές κι είναι εκτός λειτουργίας.

Έκτακτες διακοπές ρεύματος

Για σήμερα Πέμπτη (20/10) έχει γίνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες διακοπές ρεύματος, με τις συνθήκες να δυσχεραίνουν για τους Ουκρανούς καθώς οι θερμοκρασίες σε χώρα και στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι Αρχές του Κιέβου θέτουν εκτάκτως σε εφαρμογή την τηλεθέρμανση με στόχο να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο.

Nα σημειωθεί ότι σήμερα (20/10) είναι για τους Ουκρανούς η πρώτη μέρα του χειμώνα, με το θερμόμετρο στο Κίεβο θα κυμαίνεται από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στο «σκοτάδι» αρκετές περιοχές στην Ουκρανία – Εκτός λειτουργίας το 40% της ηλεκτροπαραγωγής
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Στο επίκεντρο τα ιρανικά UAVs στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έθεσαν το ζήτημα της φερόμενης προμήθειας τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) από το Ιράν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Νεντ Πράις.

«Εκφράσαμε την πολύ σοβαρή ανησυχία μας για το ότι η Ρωσία προμηθεύεται αυτά τα UAVs από το Ιράν», τόνισε ο κ. Πράις σε ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Έχουμε πλέον άφθονες αποδείξεις ότι αυτά τα UAVs χρησιμοποιούνται για να χτυπηθούν ουκρανοί άμαχοι και πολιτικές υποδομές κρίσιμης σημασίας», πρόσθεσε.

«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κυρώσεις και άλλα προσήκοντα εργαλεία εναντίον όλων όσοι ενέχονται σε αυτές τις παραδόσεις», διεμήνυσε εξάλλου για ακόμη μια φορά ο κ. Πράις.

Στο «σκοτάδι» αρκετές περιοχές στην Ουκρανία – Εκτός λειτουργίας το 40% της ηλεκτροπαραγωγής
Στιγμιότυπο από την πόλη του Κίεβου που σφυροκοπείται από αέρος από ρωσικά UAV και πυραύλους (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Τι σηματοδοτεί ο στρατιωτικός νόμος του Πούτιν

Στο μεταξύ, η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις τέσσερις περιοχές που πρόσφατα προσάρτησε δείχνει ότι αναμένεται επιτάχυνση των εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο.

Μάλιστα μετά την εξαγγελία αυτή που τέθηκε άμεσα σε ισχύ στις διαφιλονικούμενες περιοχές, περίπου 60.000 Ουκρανοί πολίτες στην Χερσώνα κλήθηκαν από τις διορισμένες από την Μόσχα Αρχέςνα την εγκαταλείψου άμεσα, με κατεύθυνση την αριστερή όχθη του Δνείπερου.

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής διοικητής της περιοχής (διορισμένος από τη Μόσχα),  δήλωσε ότι «η μάχη για τη Χερσώνα θα ξεκινήσει στο πολύ άμεσο μέλλον. Απευθύνουμε σύσταση προς τους αμάχους, εάν είναι δυνατόν, να εγκαταλείψουν την περιοχή». Η δήλωση αυτή είναι αποτέλεσμα της προέλασης του Ουκρανικού στρατού στην περιοχή.

άρχισαν να στέλνουν μαζικά SMS στον κόσμο για την εκκένωση. Άρχισαν επίσης να μοιράζουν φυλλάδια σχετικά με τις ενέργειες κατά τη διάρκεια της εκκένωσης. Ταυτόχρονα, διαδίδεται στον πληθυσμό το μήνυμα ότι αν πάνε στη Ρωσία, θα λάβουν πιστοποιητικά για στέγαση».

Ο Ουκρανός αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής, Yurii Sobolevskyi, χαρακτήρισε τις «εκκενώσεις» της Ρωσίας ως «ημιεθελοντική απέλαση του ουκρανικού πληθυσμού» επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι που απομακρύνονται θα είναι ασφαλείς (εκεί που πηγαίνουν) και μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, nexta

Ανταπόκριση – Κίεβο: Ευτυχία Πενταράκη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος