Νέο μπαράζ εκρήξεων στην Ουκρανία – Στο στόχαστρο οι υποδομές

Array

Ανελέητα τα ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία. Εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης σε πέντε πόλεις, ανάμεσά τους και η γενέτειρα του ουκρανού προέδρου, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν σε ενεργειακή υποδομή στο βόρειο Κίεβο.

Ο Κίριλο Τιμόσενκο, αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, διευκρίνισε ότι σημειώθηκαν τρία ρωσικά πλήγματα σε αδιευκρίνιστη ενεργειακή μονάδα. “Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τρία πλήγματα σε εγκαστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος” στο ανατολικό τμήμα του Κιέβου, σημειώνει ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σε μήνυμα που ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας δήλωσε ότι η επίθεση έγινε σε “καίρια υποδομή” και ότι εργαζόμενοι σε σωστικά συνεργεία κατευθύνονται προς την περιοχή.

Στο Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν «ενεργειακές υποδομές» προκαλώντας «πυρκαγιά και σοβαρές καταστροφές». Στην ίδια περιφέρεια, στο Πάβλογκραντ, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν «προσωρινή διακοπή της υδροδότησης» και διακοπή λειτουργίας τοπικού σταθμού άντλησης, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο στο Telegram.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας DTEK ανέφερε διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για τους κατοίκους της αριστερής όχθης της πρωτεύουσας.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Ζιτομίρ δήλωσε ότι διεκόπη η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία έπειτα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί. “Τώρα η πόλη δεν έχει φως ή νερό. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με γεννήτριες“, σημείωσε ο Σέρχιι Σουχόμλιν σε ανάρτησή του στο Facebook.

Νωρίτερα σήμερα πολυκατοικία στην πόλη λιμάνι Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, επλήγη επίσης από ρωσικό πύραυλο και πυροσβέστες ανέσυραν το πτώμα ενός άνδρα από τα ερείπια, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκε το Reuters. Ο πύραυλος αυτός προκάλεσε τη μία από τις τρεις εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη αυτή και κατέστρεψε τελείως τη μία πτέρυγα της πολυκατοικίας που βρίσκεται στο κέντρο του Μικολάιφ, όπου άνοιξε έναν τεράστιο κρατήρα.

Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις 10 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ίδιος έγραψε στο Τwitter ότι οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μαζικά μπλακάουτ σε όλη την Ουκρανία και ότι “δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις” με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τρομοκρατεί και σκοτώνει αμάχους έπειτα από τις σημερινές αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. “Η Ουκρανία βάλλεται από τους κατακτητές. Συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα: να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν πολίτες. Το τρομοκρατικό κράτος δεν θα αλλάξει τίποτα προς όφελός του με τέτοιες ενέργειες. Απλά θα επιβεβαιώσει τον καταστροφικό και δολοφονικό του χαρακτήρα, για τον οποίο θα λογοδοτήσει σίγουρα“, έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Την ίδια ώρα, η δημόσια εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “απήγαγε” δύο υψηλόβαθμους υπαλλήλους στο υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία. Ο επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής του πυρηνικού σταθμού Όλεχ Κοστίκοφ και ο Όλεχ Όσεκ, ένας βοηθός του διευθυντή του εργοστασίου, συνελήφθησαν χθες Δευτέρα, όπως έγραψε σήμερα στην εφαρμογή Telegram η Energoatom. “Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση“, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Energoatom.

Στο νότο, τα ουκρανικά στρατεύματα ωθούνται όλο και πιο κοντά στη Χερσώνα, ακριβώς βόρεια της Κριμαίας, μία από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι προσάρτησε.

Η Μόσχα ενέτεινε τη Δευτέρα τις επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, κόβοντας την ηλεκτρική ενέργεια και σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των επιδρομών με drone καμικάζι στην πρωτεύουσα, ενώ ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στα σύνορα. Το αεροπλάνο έπληξε μια κατοικημένη περιοχή του Yeysk, μια πόλη στη νοτιοδυτική Ρωσία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Ο τελικός απολογισμός ήταν 13 νεκροί και 19 τραυματίες, ανέφερε το υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο επικαλείται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, καθώς η έρευνα για επιζώντες ολοκληρώθηκε νωρίς την Τρίτη μετά τη συντριβή που προκάλεσε τεράστια φωτιά σε κατοικημένη περιοχή.

Νέο μπαράζ εκρήξεων στην Ουκρανία – Στο στόχαστρο οι υποδομές
(Photo by Anatolii Stepanov / AFP)

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πέντε πλήγματα στο Κίεβο και εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων στο Σούμι και τις κεντρικές περιοχές του Ντνιπροπετρόβσκ, στερώντας την ηλεκτρική ενέργεια σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά.

Η Ουκρανία είπε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων ένα παντρεμένο ζευγάρι που περίμενε μωρό και άλλοι τέσσερις στη βορειοανατολική περιοχή του Σούμι. Ο ρώσος πρόεδρος «Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να καταγράψει ακόμη ένα επίτευγμα: σκότωσε άλλη μια έγκυο», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε κυρώσεις από την ΕΕ στο Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προμήθευσε τη Ρωσία με drones. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε drones να πέφτουν χαμηλά πάνω από το κέντρο του Κιέβου τη Δευτέρα, καθώς η αστυνομία προσπάθησε να τα καταρρίψει με αυτόματα όπλα και ο καπνός υψώθηκε από τις εκρήξεις σε όλη την πόλη. «Είδα έναν έντονο πορτοκαλί παφλασμό… Το σπίτι έτρεμε», είπε η κάτοικος Tamara Beroshvili. Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε οκτώ ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δύο ρωσικούς πυραύλους κρουζ τη Δευτέρα.

Το Ιράν αρνείται ότι εξάγει όπλα σε οποιαδήποτε πλευρά, αλλά η Ουάσιγκτον απείλησε να επιβάλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις ή κράτη που συνεργάζονται στο πρόγραμμα κατασκευής τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) του Ιράν, μετά τη σειρά πληγμάτων στην Ουκρανία με drones που το Κίεβο και οι ΗΠΑ θεωρούν πως ήταν ιρανικής κατασκευής.

Η κυβέρνηση του Καναδά επέβαλε κυρώσεις σε δημοσιογράφους, σε μέσο ενημέρωσης και σε πρόσωπα που κρίνει πως αποτελούν «συνεργούς στην παραπληροφόρηση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Οτάβα χθες Δευτέρα. «Ο πόλεμος του ρωσικού καθεστώτος βασίζεται στο ψέμα και στην εξαπάτηση», επιχειρηματολόγησε η Μελανί Ζολί, η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος