Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ετοιμάζονται να εκκενώσουν Παλαιστίνιους πολίτες από τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, πριν από την προγραμματισμένη επίθεσή τους εκεί κατά της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Δευτέρας.
Επικαλούμενη ισραηλινούς και αιγύπτιους αξιωματούχους, η Wall Street Journal ανέφερε ότι τα ισραηλινά σχέδια προβλέπουν ότι οι πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες της επιχείρησης θα αποτελούνται από την εκκένωση των αμάχων, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες.
Η εκκένωση φέρεται να περιλαμβάνει τη μετακίνηση των αμάχων στην κοντινή πόλη Χαν Γιουνίς, μεταξύ άλλων περιοχών στη Γάζα, όπου το Ισραήλ θα δημιουργήσει καταφύγια με σκηνές, τρόφιμα και ιατρικές εγκαταστάσεις. Μετά από αυτό, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι IDF θα μετακινήσουν σταδιακά στρατεύματα στη Ράφα και θα στοχεύσουν περιοχές όπου πιστεύουν ότι κρύβονται ηγέτες και πράκτορες της Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η Ράφα, όπου έχουν αναπτυχθεί τα τέσσερα άθικτα τάγματα της Χαμάς, παραμένει το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι IDF επιχειρούν στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Πιστεύει επίσης ότι πολλοί από τους εναπομείναντες 129 ομήρους, που απήχθησαν κατά τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς, κρατούνται στη Ράφα.
Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μάχες στη Ράφα αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες, αν και το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης παραμένει αβέβαιο. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας που αναφέρεται στην έκθεση δήλωσε ότι οι IDF “θα έχουν ένα πολύ αυστηρό επιχειρησιακό σχέδιο“.
Το δημοσίευμα ήρθε ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε: “Δεν θέλουμε να δούμε Παλαιστίνιους να εκκενώνονται από τη Ράφα, εκτός αν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους“. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της σε μια μαζική εισβολή των IDF στη Ράφα, αν και αυτή η διατύπωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φάνηκε να είναι νέα: “Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κανένας αποτελεσματικός τρόπος να εκκενώσουμε 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διεξαχθεί μια επιχείρηση στη Ράφα που δεν θα οδηγούσε σε υπέρμετρη βλάβη των αμάχων και δεν θα εμπόδιζε σοβαρά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας“, δήλωσε ο Μίλερ.
Σε άλλες περιπτώσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμοι να δεχτούν μια επίθεση των IDF στη Ράφα, αν το Ισραήλ κατάφερνε να εκκενώσει με ασφάλεια τους αμάχους εκεί και να φροντίσει για τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Στα τελευταία σχόλιά του, ο Μίλερ απέρριψε την ιδέα ότι υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν μια μεγάλη εισβολή στη Ράφα. “Θέλουμε να δούμε τους ανθρώπους να μπορούν να φύγουν από τη Ράφα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους – αν υπάρχουν – και στις γειτονιές τους και να αρχίσουν να ανοικοδομούν τα σπίτια τους. Θέλουμε να δούμε τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα να ξαναρχίζει τη ζωή και τελικά να κλείσει αυτή η σύγκρουση“, είπε.
Η Ουάσινγκτον έχει υποστηρίξει ότι μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, θα προκαλούσε καταστροφές στον κύριο ανθρωπιστικό κόμβο της Γάζας που βρίσκεται στη νότια Γάζα και θα απομόνωνε περαιτέρω το Ισραήλ διεθνώς, χωρίς να ενισχύει ουσιαστικά την ασφάλειά του.
Αντ’ αυτού, το Ισραήλ συνεχίζει πιο στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των ηγετών της Χαμάς στη Ράφα, ενώ παράλληλα συντονίζεται με το Κάιρο προκειμένου να διασφαλίσει τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, δημιουργώντας ένα υπόγειο τείχος για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων και να πνίξει τα εναπομείναντα τρομοκρατικά στοιχεία στην περιοχή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους Times of Israel.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να νικήσει τη Χαμάς χωρίς να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα για να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της οργάνωσης εκεί. Λέει ότι θα ξεκινήσει την εισβολή μόνο αφού εκκενώσει τους αμάχους στην πόλη κι αφού διασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια μετά τη μετεγκατάστασή τους.
Την περασμένη εβδομάδα, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη σχετικά με την πιθανή επιχείρηση των IDF στη Ράφα, η οποία έληξε με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να μην έχει πειστεί για τα σχέδια του Ισραήλ να εκκενώσει τους Παλαιστίνιους και να διασφαλίσει ότι θα λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες
Τουλάχιστον 34.183 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί και 77.143 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Στο πεδίο, οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίστηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία, με τους 2,4 εκατ. κατοίκους της να αντιμετωπίζουν απειλή λιμού.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε χθες βράδυ πως στη Μπέιτ Λάχια και στη Μπέιτ Χανούν (βόρεια) γίνονταν εντατικοί βομβαρδισμοί του πυροβολικού. Νωρίτερα, drones έπληξαν την αυλή σχολείου στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως διεξήγαγε επιχείρηση στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζοντας «την εξάλειψη τρομοκρατών και τη διάλυση τρομοκρατικών υποδομών».
Στη Χαν Γιούνις, αξιωματούχος είπε πως εκταφιάστηκαν κάπου 200 πτώματα σε τρεις ημέρες από ομαδικούς τάφους μέσα στην εγκατάσταση του νοσοκομείου Νάσερ. Όπως και άλλες δομές υγείας, το συγκρότημα αυτό έγινε στόχος εφόδου του ισραηλινού στρατού. Ο στρατός κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο ως κέντρο διοίκησης.
Εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας δήλωσε πως πολλά από τα πτώματα βρίσκονταν σε αποσύνθεση, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων.
Πηγή στην πολιτική προστασία και άλλη πηγή στην κυβέρνηση της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, ανέφεραν πως εκταφιάστηκαν 283 πτώματα. Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τις μονάδες του από τη Χαν Γιούνις την 7η Απριλίου.
Οι συγκρούσεις εντείνονται εξάλλου στα σύνορα του βόρειου Ισραήλ και του Λιβάνου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχο της Χαμάς, όπως και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ισραηλινοί καταδρομείς διεξάγουν σχεδόν καθημερινά επιχειρήσεις εναντίον διαφόρων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.
Πηγή: Times of Israel, Wall Street Journal, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος