Πόλεμος στο Ισραήλ: Παραιτήσεις και νέες απειλές, προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα – Το «θαύμα» της Γάζας

Σύνοψη
  • Παραιτήθηκε ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
  • Ο Νετανιάχου απειλεί την Χαμάς με νέα πλήγματα
  • Μωρό στη μαρτυρική Γάζα γεννήθηκε με καισαρική μετά τον θάνατο της μητέρας του

«Ζεσταίνει τις μηχανές» ο ισραηλινός στρατός για την επιχείρηση στη Ράφα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχουνα διαμηνύει πως θα καταφέρει σύντομα και άλλα οδυνηρά πλήγματα στη Χαμάς.

«Τις επόμενες ημέρες θα αυξήσουμε τη στρατιωτική και πολιτική πίεση στη Χαμάς, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας και να επιτύχουμε τη νίκη» λέει ο Νετανιάχου.

«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκε τη νότια διοίκηση του στρατού κι ενέκρινε τις επόμενες κινήσεις στον πόλεμο στη Γάζα» ανέφερε ο Αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι.

Κι ενώ ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Ααρον Χαλίβα είναι ο πρώτος ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που παραιτείται αποδεχόμενος την ευθύνη για την αποτυχία αποτροπής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η βία φθάνει και στην Ιερουσαλήμ.

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε υπερθόδοξους εβραίους, τραυματίζοντας ελαφρά τρία άτομα. Στη συνέχεια οι δύο επιβαίνοντες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να ανοίξουν πυρ κατά των πεζών.

Για τρομοκρατική ενέργεια έκαναν λόγο οι ισραηλινές Αρχές, και όπως ανακοίνωσαν, συνέλαβαν τους δράστες.

Την ίδια ώρα, για τον κίνδυνο αντισημιτισμού με αφορμή τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στο πανεπιστήμιο Κολούμπια μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του για το εβραϊκό Πάσχα.

«Αυτός ο προφανής αντισημιτισμός είναι κατακριτέος κι επικίνδυνος και δεν έχει καμία απολύτως θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας» αναφέρει.

Νέα ένταση στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις πυροδοτεί το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στο Τάγμα Νέτζα Γεχούντα του ισραηλινού στρατού. Να επανεξετάσει την απόφαση ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.

«Δεν είναι σωστή κίνηση προς το Ισραήλ. Είμαστε η μόνη χώρα που ακούει πραγματικά τι έχουν να πουν οι ΗΠΑ. Είναι καλύτερα να το συζητήσουν μαζί μας» σημειώνει.

Το τάγμα κατηγορείται για βιαιότητες εναντίον Παλαιστίνίων στη Δυτική Οχθη.

«Θαύμα» στη μαρτυρική Γάζα: Μωρό γεννήθηκε με καισαρική μετά τον θάνατο της μητέρας του

Παλαιστίνιοι γιατροί κατάφεραν να σώσουν ένα κοριτσάκι, κάνοντας καισαρική στη νεκρή μητέρα του. Η Σαμπρίν Αλ Σακάρι ήταν έγκυος τριάντα εβδομάδων όταν σκοτώθηκε μαζί με τον σύζυγό και την κόρη της σε ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα.

«Το κοριτσάκι γεννήθηκε υπό τραγικές συνθήκες. Γεννήθηκε ορφανό. Ήρθε στον κόσμο χωρίς φροντίδα.  Με το που γεννήθηκε είχε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Την ονομάσαμε “μωρό μάρτυρα”» δήλωσε ο Mοχάμεντ Σαλαμά, Επικεφαλής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Αλ Εμιράτι».

Το βρέφος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και θα παραμείνει στο νοσοκομείο άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες μέχρι να αναλάβουν τη φροντίδα του οι συγγενείς του.

«Ηταν ευτυχισμένοι. Η αδελφή της, η Μάλακ, ήταν ευτυχισμένη που θα γεννιόταν το μικρό της αδελφάκι. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό; Ορκίζομαι στον Θεό, φθάνει πια, φθάνει πια. Εχουμε κουραστεί» δήλωσε ο Ραμί Αλ Σέιχ, θείος του μωρού.

Αναταράξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ

Ο στρατηγός Άαρον Χαλίβα ήταν από τους πρώτους που ανέλαβαν δημοσίως τις ευθύνες τους για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου και ο πρώτος που παραιτείται.

Η ανακοίνωση της αποχώρησής του, έπειτα από συνεννόηση με το γενικό επιτελείο και το υπουργείο Άμυνας έρχεται, όπως επισήμανε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά η δημοσιογράφος Λήδα Παπαδοπούλου, την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει εσωτερικές έρευνες για τις παραλείψεις και τις αποτυχίες που επέτρεψαν στη Χαμάς να πραγματοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Κατά την εκτίμηση ορισμένων στρατιωτικών αναλυτών τέτοιου είδους παραιτήσεις την ώρα που Το Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω πολέμου σε πολλά μέτωπα  μπορεί να ερμηνευτεί από τους εχθρούς ως δείγμα αδυναμίας.

Από την άλλη, στα της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ, μία υψηλού προφίλ παραίτηση θα μπορούσε να κατευνάσει ως ένα βαθμό την οργή της κοινής γνώμης για το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι υπάρχει λογοδοσία.

Τις ευθύνες τους έχουν παραδεχθεί δημοσίως και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χερτζί Χαλεβί και ο Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών Σιν Μπετ, οι οποίοι παραμένουν για την ώρα στις θέσεις τους γιατί προέχει ο πόλεμος.

Εκείνος που αντιθέτως δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη που του αναλογεί είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρ’όλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών του προσάπτουν ότι δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του.

Στο μεταξύ, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου εμφανίζεται απτόητος αγνοώντας τις αυξανόμενες φωνές του τον καλούν να παραιτηθεί.

Από την αρχή αυτής της σύγκρουσης, ακολουθεί την ίδια στρατηγική: Δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, προτάσσει τον πόλεμο και την ασφάλεια της χώρας και υπόσχεται ότι όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί θα αποδοθούν ευθύνες χωρίς να προσδιορίζει σε ποιους.

Σήμερα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γαϊρ Λαπίντ τον κάλεσε για άλλη μια φορά να παραιτηθεί ακολουθώντας το παράδειγμα του Άαρον Χαλίβα.

Πέραν των πιέσεων της αντιπολίτευσης και των πολιτών που διαδηλώνουν κάθε Σάββατο, μια άλλη πηγή πίεσης αυτή τη στιγμή είναι οι επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Τάγματος Νέτζα Γιεχούντα που κατηγορείται για βιαιότητες εναντίον Παλαιστινίων στη Δ. Όχθη.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις δύο Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλούνται οι “Times of Israel”, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων και σε άλλες μονάδες του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής αστυνομίας.

Επιμέλεια Βίντεο ΕΡΤNews: Ευγενία Μυρίδου | Ανάλυση: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος