Ουκρανία: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων – Εκατέρωθεν χαμηλές προσδοκίες για το «ραντεβού» στην Τουρκία

Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων Κιέβου – Μόσχας θα αρχίσει την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, με τον πόλεμο να συνεχίζει να μαίνεται. Νέα αεροπορικά πλήγματα σε Κίεβο, Ρίβνε, Χάρκοβο, με τη Μαριούπολη να βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» όπως δήλωσε ο δήμαρχος. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Την ολοκληρωτική απελευθέρωση της πόλης Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου από τον ρωσικό στρατό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ορισμένες από τις δυνάμεις της Μόσχας αποχωρούν από την περιφέρεια του Κιέβου προς τη Λευκορωσία, ώστε να ανασυνταχθούν. Και οι πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στη διάταξη του ρωσικού στρατού τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο, όπως σημειώνεται, κερδίζουν έδαφος στα νότια, στο λιμάνι της Μαριούπολης. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μαριούπολη βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από μια εβδομαδιαία πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν χιλιάδες νεκρούς αμάχους και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι τους. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ανώτερη Ουκρανή αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Περίπου 5.000 θάφτηκαν, όμως οι ταφές σταμάτησαν πριν από 10 ημέρες εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών», είπε η Τετιάνα Λομακίνα, σύμβουλος του Ουκρανού πρωθυπουργού και υπεύθυνη για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Η ίδια σημείωσε ότι νεκροί παραμένουν κάτω από τα ερείπια και πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ανέλθει στις 10.000.

Ουκρανία: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων – Εκατέρωθεν χαμηλές προσδοκίες για το «ραντεβού» στην Τουρκία
AP Photo/Evgeniy Maloletka

«Δεν είναι όλα στο χέρι μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» τόνισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε πει ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση, στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.

Τη διακοπή των προσπαθειών απομάκρυνσης πολιτών από πολιορκημένες πόλεις ανακοίνωσε το Κίεβο τη Δευτέρα, επικαλούμενο προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο πως η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.  

Στο μεταξύ και οι τριήμερες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που ήταν προγραμματισμένες για τη Δευτέρα στην Τουρκία πήραν αναβολή για την Τρίτη στις 10:00, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι τώρα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει σε μήνυμά του έτοιμος για συμφωνία που θα προβλέπει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του. Διευκρίνισε ωστόσο θα θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα. Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά ανεξάρτητα μέσα τόνισε πάντως ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμφωνία, εάν δεν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο twitter χαιρέτισε την επικείμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας.«Με πρωτοβουλία του Προέδρου Ερντογάν οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία. Έχουμε επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από την εμπιστοσύνη που αποδίδεται στην Τουρκία και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε οι συναντήσεις να καταλήξουν σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την ειρήνη» αναφέρει.

Σειρήνες όλη τη νύχτα και εκρήξεις στο Κίεβο σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη.

Η ΕΡΤ στο Κίεβο – Εικόνες καταστροφής: Με την κάμερα μέσα στα συντρίμμια σπιτιών – Βομβαρδισμένα κτίρια και προαύλια (video)

Τα ξημερώματα ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης σε Ρίβνε και Χάρκοβο.

Στο μεταξύ η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθουν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι Ρώσοι φαίνεται ότι επικεντρώνονται στο να περικυκλώσουν τις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, ενώ προελαύνουν από το Χάρκοβο στα βόρεια και τη Μαριούπολη στα νότια.

Χώρος αποθήκευσης καυσίμων τυλίχθηκε στις φλόγες στο Λουζκ. Επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι στην πόλη Λβιβ, με πυραύλους Κρουζ υψηλής ακρίβειας.

Επίσης, νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, την οποία κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Κατά τις ίδιες πηγές είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, με το Κίεβο αξιώνει να αναπτυχθεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ.

Ο Γιούρι Φομίτσεφ δήμαρχος της πόλης Σλάβουτιτς όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν, αφού επιθεώρησαν την περιοχή.

Η πόλη βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας είχε αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.

«Σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, για να δημιουργήσει μια περιοχή ελεγχόμενη από τη Μόσχα, αφού απέτυχε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανησυχία προκαλεί η προαναγγελία δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσία από τον ηγέτη της ελεγχόμενης από τους αυτονομιστές της περιοχής του Λουγκάνσκ, με την ουκρανική πλευρά να μιλά για παράνομη ενέργεια.

Στο μεταξύ, αναδίπλωση υπήρξε από πλευράς του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάϊντεν για τα περί «αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία», μετά και τις αντιδράσεις της Δύσης. Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μακρόν άνοιξε το χορό των επικρίσεων, ενώ δυσφορία εκφράστηκε και στο ΝΑΤΟ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, τόνισε στο Ρώσο ομόλογό του την ανάγκη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος