Στην Άγκυρα η σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Ιουλίου – «Δώρα» στον Ερντογάν προαναγγέλλει ο Τραμπ

«Δώρα» προς την Τουρκία προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας για την παρουσία του στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα τον Ιούλιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως αξιοσέβαστο ηγέτη τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο αντιπρόεδρος Βανς σημείωσε πως η Άγκυρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με την αμερικανική νομοθεσία.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Θερμά λόγια επιφύλαξε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος παραστεί στην σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο Τραμπ: «Ο Ερντογάν είναι ένας σπουδαίος ηγέτης, πολύ δυναμικός άνθρωπος, με ισχυρό στρατό. Είναι ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος, ένας αξιοσέβαστος ηγέτης και υπήρξε φίλος μου».

Κατά την συνάντηση με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να κάνει κάποιο δώρο στον Τούρκο πρόεδρο, εγκρίνοντας την πώληση κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών και των μαχητικών F-35 και απάντησε πως: «Νομίζω πως ναι. Ναι, το πιστεύω. Κοιτάξτε, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Κάποιοι δεν τον θεωρούν έτσι, αλλά στην πραγματικότητα είναι. Είναι ένα ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ. Ναι, πιθανότατα θα κάνω κάτι που θα τον κάνει πολύ χαρούμενο».

Στην ερώτηση τι όρους πρέπει να πληροί η Τουρκία για να πάρει τα εξελιγμένα αμερικανικά μαχητικά, ο Τραμπ παρέπεμψε στον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, που υπενθύμισε νομικούς περιορισμούς που θέτει το αμερικανικό κογκρέσο, λέγοντας: «Λοιπόν, γνωρίζω ότι ο Πιτ Χέγκσεθ και ολόκληρη η ομάδα εξετάζουν αυτή τη στιγμή το θέμα, επειδή υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να πιστοποιήσουμε ότι έχουν συμβεί. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ζήτημα που αφορά το Κογκρέσο, το οποίο πρέπει να διασφαλίσει ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί με τους αμερικανικούς νόμους, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει τα F-35. Και φυσικά, θα το ανακοινώσουμε όταν θα έχουμε κάτι οριστικό».

Η παροχή αμερικανικών κινητήρων στην Άγκυρα, που η Τουρκία προορίζει για το εγχώριας κατασκευής μαχητικό ΚΑΝ, μπορεί να εξομαλύνει τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Οι κυρώσεις εξακολουθούν να αποκλείουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.

Ο υφυπουργός Τάσος Χατζηβασιλείου δήλωσε πως: «Υπάρχει πάντοτε η αιρεσιμότητα του Κογκρέσου από την οποία δεν μπορεί να γλιτώσει κανένας.
Η Τουρκία λόγω των κυρώσεων γιατί έχει κάνει επιλογή για ρωσικούς πυραύλους, βρίσκεται συνεχώς εκτός του προγράμματος».

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Παραμένει αποκλεισμένη η Τουρκία από τα F-35

Ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤnews Νίκος Μελέτης αναλύει τί συνιστούν τα δώρα που υποσχέθηκε ο Τραμπ στον Ερντογάν

Περιμέναμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε να έχει ένα δώρο για την Τουρκία, καθώς είναι πολλές υποσχέσεις που έχει δώσει και κυρίως επειδή είναι ο κ. Ερντογάν ο οποίος θα τον υποδεχθεί, θα είναι οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής.
Σε μια σύνοδο κορυφής όπου θα είναι παράξενο το κλίμα, με τους περισσότερους συμμάχους να είναι στα κάγκελα λόγω της κρίσης που έχει επέλθει με αφορμή της Μέσης Ανατολής τις διατλαντικές σχέσεις.

Και φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά προσανατολίζεται στην πιο ανώδυνη λύση, δηλαδή στην παράκαμψη της αναστολής που έχει μπει από μέλη της Βουλής στο Κογκρέσο για την πώληση των κινητήρων F110 της General Electric στην Τουρκία, μια συμφωνία περίπου 700 – 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Περισσότερο πρόκειται για μια εμπορική συναλλαγή, διότι οι κινητήρες αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για τα πρωτότυπα μοντέλα του ΚΑΝ και τις δοκιμαστικές πτήσεις. Είναι κινητήρες που έχουν ηλικία περίπου 40 ετών, έχουν αναβαθμιστεί βεβαίως από τότε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κινητήρες χρειάζεται ένα αεροπλάνο, ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς.
Είναι σημαντικό όμως για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, διότι θα δώσει το μήνυμα ότι το πρόγραμμα ΚΑΝ δεν ματαιώνεται, αλλά συνεχίζεται.

Αυτό που καίει την Τουρκία είναι το θέμα των F-35. Εδώ μπορεί να έχουμε μια απλή παράκαμψη μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά το θέμα των F-35 συνδέεται με τη νομοθεσία η οποία προβλέπει και έχει συγκεκριμένες ρήτρες, οι οποίες συνδέονται βεβαίως με το θέμα των S-400.

Μένει να δούμε πάντως αν θα προχωρήσει και αυτό το δώρο του κυρίου Τραμπ και αν θα είναι ο προπομπός και άλλων κινήσεων για τη βελτίωση των τουρκικών, των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Πάντως πρέπει να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε ότι η κίνηση αυτή για τους κινητήρες 110 δεν αλλάζουν την ισορροπία και η Ελλάδα έχει πάρει ήδη τα Rafale μέχρι το τέλος του 2030, θα έχει πάρει τα F-35 και επομένως θα έχει την υπεροπλία του αέρα στο Αιγαίο.

Η Τουρκία, η οποία στοχοποιεί για μια ακόμα φορά την Κύπρο με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Άγκυρας που στήριξε και πάλι τη λύση δύο κρατών, αλλά και με την προσπάθεια της να αποκλείσει την Κύπρο από την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ που γίνεται για το κλίμα, που θα γίνει στην Αττάλεια τον Νοέμβριο.

Ήδη η προσπάθεια αυτή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Επίτροπο να κάνει δηλώσεις εναντίον αυτής της προσπάθειας και ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου στήριξε την αντίδραση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε ο κ. Παπασταύρου: «Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη δήλωση του Επιτρόπου για το κλίμα, που καταδικάζει την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκλείσει από τις άτυπες προπαρασκευαστικές διαδικασίες της ΚΟΠ την Κυπριακή Δημοκρατία. Η συμμετοχή και των 27 κρατών μελών είναι και αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη, ή και οι 27 ή κανείς.

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Λουκάς

Aνάλυση: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος