Στη δίνη των απεργιών τα Χριστούγεννα η Βρετανία

Array

Οι νοσηλευτές στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία απεργούν ξανά σήμερα (20/12) προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της υγείας ακυρώνοντας δεκάδες ραντεβού και παρατείνοντας την λίστα αναμονής για χιλιάδες ασθενείς.

Οι απεργίες θα συνεχιστούν και το νέο έτος, τον Ιανουάριο, προειδοποιεί το συνδικάτο εφόσον η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να μην διαπραγματευτεί τις αμοιβές των εργαζόμενων.

Περίπου 1.300 στρατιώτες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία – περισσότεροι από εκείνους που συμμετείχαν στην παροχή εμβολιασμών κατά του κορωνοιου στις αρχές του 2021.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής (RCN) ζητά αύξηση μισθών κατά 19% ενώ ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ δηλώνει ότι είναι «απογοητευτικό» ότι τα μέλη του συνδικάτου απεργούν.

Αύριο (21/12) οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα θα πραγματοποιήσουν νέα απεργία με τη συμμετοχή έως και 10.000 υπαλλήλων. Όμως θα υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό ώστε να εξυπηρετεί σοβαρές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αν χρειαστεί. Η απεργία δεν αφορά την Σκωτία καθώς τα συνδικάτα ήρθαν σε συμφωνία για τις αμοιβές τους με την τοπική κυβέρνηση.

Αιτίες

Οι κινητοποιήσεις αποτελούν διαμαρτυρία των εργαζομένων στις ανεπαρκείς αυξήσεις μισθών που δίνει η κυβέρνηση, αλλά και αντίδραση στις προθέσεις για περικοπές θέσεων εργασίας και αλλαγές στους όρους συνταξιοδότησης. Το συνδικάτο ζητεί αύξηση 10% και καλύτερη συνθήκες εργασίας.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του PCS, Μαρκ Σερβότκα, 40.000 μέλη υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε συσσίτια για την επιβίωση των οικογενειών τους, ενώ 45.000 λαμβάνουν επιδόματα λόγω των ανεπαρκών μισθών. Στις κινητοποιήσεις θα μετέχουν και οι δάσκαλοι οδήγησης, καθώς και στελέχη του δικτύου αυτοκινητοδρόμων.

Οι υπάλληλοι της Δύναμης Συνόρων που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγραφα σε βρετανικά αεροδρόμια και λιμάνια θα απεργήσουν 23 με 26 Δεκεμβρίου και 28 με 31 Δεκεμβρίου επηρεάζοντας τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουϊκ του Λονδίνου, τα αεροδρόμια του Μπέρμιγχαμ, του Μάντσεστερ, του Κάρντιφ και της Γλασκώβης, καθώς και το λιμάνι του Νιουχέιβεν. Το 20% των πτήσεων θα επηρεαστεί από τον τις απεργίες στον έλεγχο διαβατηρίων καθώς και μεγάλες αναμονές για τους μετανάστες λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι επιβάτες που φτάνουν θα μπορούσαν να αναγκαστούν να περιμένουν στα αεροπλάνα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις αίθουσες αφίξεων.

Συνεχίζονται οι απεργίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο από τις 18:00 την παραμονή των Χριστουγέννων έως τις 6 το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου ενω θα απεργήσουν ξανά τον Ιανουάριο.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος