Με επίκεντρο την κρίση στα Στενά του Ορμούζ τοποθετήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία τους «δεν είναι απλή υπόθεση και θα πάρει χρόνο», ενώ προκαλεί ήδη σοβαρή οικονομική ζημιά, με αντίκτυπο και στις τιμές καυσίμων στη Βρετανία.
Ανταπόκριση – Λόνδινο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα συγκαλέσει, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, σύνοδο ηγετών με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών, με στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας και την ενίσχυση της πίεσης για διπλωματική λύση, διευκρινίζοντας ότι αφορά την επόμενη φάση μετά το τέλος των συγκρούσεων.
Εύθραυστη εκεχειρία – Κατηγορίες προς το Ιράν και αιχμές για Τραμπ
Χαρακτήρισε «εύθραυστη» την εκεχειρία και κατηγόρησε το Ιράν για επιθέσεις που έπληξαν αδιακρίτως χώρες του Κόλπου και πολιτικές υποδομές, με θύματα αμάχους.
Ο Στάρμερ επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ για τη ρητορική περί «καταστροφής ενός πολιτισμού», τονίζοντας ότι απειλές κατά αμάχων είναι «λάθος» και δεν συνάδουν με τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μήνυμα για Λίβανο και Ισραήλ – Στήριξη στο ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκή άμυνα
Ζήτησε την άμεση ένταξη του Λιβάνου στην εκεχειρία, επισημαίνοντας ότι η διπλωματία είναι ο σωστός δρόμος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να αφοπλιστεί, αλλά χαρακτήρισε «λάθος» τις ισραηλινές επιθέσεις, τονίζοντας ότι έχουν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες και πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Ο Στάρμερ επανέλαβε τη στήριξη στο ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε την πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία, καλώντας την Ευρώπη να ενισχύσει τον ρόλο της στην άμυνα, ενώ σημείωσε ότι οι αμυντικές συνεργασίες θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Βρετανία.
Πίεση από την αντιπολίτευση για ενέργεια και άμυνα
Από την πλευρά της, η ηγέτιδα των Συντηρητικών, Κέμι Μπάντενοχ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος επηρεάζει το κόστος ζωής και ζήτησε αύξηση των εξορύξεων στη Βόρεια Θάλασσα, ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης φόρου στα καύσιμα και ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος