Σουδάν: Κατάπαυση πυρός 72 ωρών για ανθρωπιστικούς λόγους ανακοίνωσαν οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις

Μια ημέρα μετά τη διάσκεψη του OHE, της Αφρικανικής Ένωση και του Αραβικού Συνδέσμου για το Σουδάν και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, διάρκειας 72 ωρών, από τις 06:00 τοπική ώρα ( 07:00 ώρα Ελλάδας) ενώ άγνωστη είναι η αντίδραση από τον τακτικό στρατό μέχρι στιγμής.

Η εκεχειρία «συμπίπτει με το ευλογημένο Έιντ αλ Φιτρ» και σκοπό έχει «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους», ανέφεραν οι ΔΤΥ σε ανακοίνωσή τους.

Προηγούμενες ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων πλευρών περί κήρυξης κατάπαυσης του πυρός για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες περιοχές έμειναν ανεφάρμοστες.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ανέφεραν πως ανέλαβαν δράση σε «νόμιμη άμυνα» για να αποκρούσουν αυτή που περιέγραψαν ως απόπειρα «πραξικοπήματος» και πρόσθεσαν πως δεσμεύονται σε «απόλυτη κατάπαυση του πυρός» από σήμερα.

Από το Σάββατο, όταν η διελκυστίνδα για την εξουσία ανάμεσα στους στρατηγούς Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή Χαμέτι, μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 330 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι.

Οι πιο σκληρές μάχες δίνονται στην περιοχή της πρωτεύουσας Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, όπου τα σημάδια του μακρόχρονου πολέμου που θεωρητικά τερματίστηκε πριν από τρία χρόνια δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μπουρχάν και ο επικεφαλής των επίφοβων ΔΤΥ Χαμέτι ομονοούσαν πλήρως όταν ανέτρεψαν μαζί τον Οκτώβριο του 2021 τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως ο τελευταίος σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και η διένεξη ανάμεσά τους που σιγόβραζε για μήνες οδήγησε στο ξέσπασμα της αιματηρής αναμέτρησης των δυνάμεών τους από το Σάββατο.

Μέσα στην εμπόλεμη κατάσταση, ανθρωπιστικές δίοδοι είναι αδύνατον να ανοίξουν, με αποτέλεσμα οι ξένοι υπήκοοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι. Εν μέσω πυρών, περπατούν ανάμεσα σε πτώματα και καμένα οχήματα. Όμως ο τακτικός στρατός αρνείται το διάλογο, ανακοινώνοντας ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τους παραστρατιωτικούς παρά μόνο εάν παραδοθούν. Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από 330 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο στη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν σχεδόν πριν μια εβδομάδα.

Οι ξένες πρεσβείες επεξεργάζονται σχέδια για να απομακρύνουν τους πολίτες του που παραμένουν για έβδομη ημέρα εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στο Σουδάν και είναι έτοιμες να υλοποιήσουν ειδική επιχείρηση για την ασφαλή απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος