Σουδάν: Εν μέσω εχθροπραξιών ελπίδες για κατάπαυση γεννά η διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ

Οσμή θανάτου στο Χαρτούμ με τις σορούς των νεκρών από τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατηγών στο Σουδάν να συνεχίζονται για έκτη ημέρα. Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, και με κίνδυνο για τη ζωή τους, χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν τη χώρα όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος την ώρα που οι ελληνικές αρχές επεξεργάζονται σχέδια για την απομάκρυνση των περίπου 150 ομογενών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Εν αναμονή της εξασφάλισης ασφαλών διόδων σήμερα Πέμπτη 20/4 συνεδριάζουν οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν την ώρα που η χθεσινή εκεχειρία κατέρρευσε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωσή της.

Πυρά και εκρήξεις συνταράσσουν την πρωτεύουσα, με τα αντιμαχόμενα μέρη να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Η 24ωρη κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινωθεί κατέρρευσε σύντομα με τις εχθροπραξίες να γίνονται από πόρτα σε πόρτα, μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Οι απελπισμένοι κάτοικοι δεν είναι ασφαλείς ούτε στα σπίτια τους. Χωρίς ρεύμα, νερό και φαγητό. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από αδέσποτες σφαίρες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για λεηλασίες και βιασμούς. Πολλοί ήδη εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Ο Στέφαν Ντουτζαριτς, εκπρόσωπος Τύπου της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι «όλες αυτές οι αναφορές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Δραματική η κατάσταση

Στόχοι των στρατιωτικών χτυπημάτων τριάντα εννέα νοσοκομεία. Σε όσα λειτουργούν, οι γιατροί πασχίζουν να σώσουν ζωές, χωρίς αναλώσιμα και εξοπλισμό.

Σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες στο Χαρτούμ βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη για έκτη μέρα οι Έλληνες πολίτες.

Κι ενώ η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί τους Αμερικανούς να παραμείνουν στα σπίτια τους, η Ιαπωνία ανακοινώνει σχέδιο απομάκρυνσης των υπηκόων της από τη χώρα. Εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, η προσπάθεια του Γερμανίας για την απομάκρυνση 150 πολιτών διακόπηκε. Τα τρία μεταγωγικά αεροσκάφη σταμάτησαν για ανεφοδιασμό στην Ελλάδα και επέστρεψαν στη Γερμανία.

Στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι ότι οι 177 αιγύπτιοι στρατιωτικοί που είχαν πέσει στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός, που πλέον έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΔΤΥ.

Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωνε πως «συντονίζει τις προσπάθειές του με διάφορες αρμόδιες σουδανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή όλων των στρατιωτικών στη χώρα».

Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν για «κοινά γυμνάσια», σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κάιρο, όταν η αφρικανική χώρα βυθίστηκε στο χάος το Σάββατο.

Οι δύο στρατηγοί που προκάλεσαν τη νέα αιματοχυσία

Υπεύθυνοι για το νέο εμφύλιο που συνταράσσει την πολύπαθη χώρα είναι δύο στρατηγοι: ο Abdel Fattah al-Burhan (Aμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν), ο ηγέτης των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και ο Mohamed Hamdan Dagalo (Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο), πιο γνωστός ως Hemedti, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Το BBC Africa σε δημοσίευμα του παρουσιάζει το πώς οι δύο πρώην συνεργάτες μετατράπηκαν σε άσπονδους εχθρούς.

Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην κάνουν πίσω αυτές οι πρώην συνεργάτες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της εξέγερσης κατά των ανταρτών Νταρφούρ, στον εμφύλιο πόλεμο στη δυτική περιοχή του Σουδάν που ξεκίνησε το 2003. Ο στρατός διοικεί το Σουδάν για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του μετά την ανεξαρτησία της χώρας.

Αναλυτές λένε ότι οι μάχες στο Χαρτούμ, στην πρωτεύουσα της χρόνια ασταθούς χώρας είναι πρωτοφανείς και θα μπορούσαν να παραταθούν, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός. Μάχες σημειώνονται σε ολόκληρη την αχανή αφρικανική χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος