Σουδάν: Η κατάπαυση του πυρός πέφτει και πάλι στο κενό

Στα χαρτιά έμεινε και η δεύτερη εκεχειρία στο Σουδάν. Πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν το Χαρτούμ, με τη χώρα να βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο, ενώ τα τρόφιμα λογοστεύουν. Μέσα στην εμπόλεμη κατάσταση, ανθρωπιστικές δίοδοι είναι αδύνατον να ανοίξουν, με αποτέλεσμα οι ξένοι υπήκοοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Κατά χιλιάδες οι κάτοικοι φεύγουν για να σωθούν. Εν μέσω πυρών, περπατούν ανάμεσα σε πτώματα και καμένα οχήματα. Όμως ο τακτικός στρατός αρνείται το διάλογο, ανακοινώνοντας ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τους παραστρατιωτικούς παρά μόνο εάν παραδοθούν.

Ρουκέτα έπληξε το σπίτι Έλληνα κατοίκου του Χαρτούμ και στρατιώτες το γάζωσαν απ’ άκρη σε άκρη. Τις εικόνες κατέγραψε ο ίδιος αποκλειστικά για την ΕΡΤ: «Παντού σφαίρες. Προσπαθούσαν να χτυπήσουν την γεννήτρια η οποία έφαγε μερικά θραύσματα αλλά ευτυχώς γλιτώσαμε. Εδώ χτύπησαν και τα βαρέλια, τα καύσιμα, προσπαθώντας να βάλουν φωτιά στο σπίτι…. 1.30 Εδώ έχει πέσει όλμος. 1.40 Βάλαμε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτοί που να ξέρουν από αυτά τα πράγματα..; Απέναντι… είναι η πρεσβεία της Τουρκίας».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα και τον διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων.

Παράθυρο ευκαιρίας αναζητούν οι ένοπλες δυνάμεις, που περιμένουν το πράσινο φως από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ομάδα ειδικών επιχειρήσεων, γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ έχει δεσμευθεί μεταγωγικό αεροσκάφος C130.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος