Σικελία: «Οδύσσεια» με σχεδόν 1.000 άταφα φέρετρα — Εκρήξεις και σοβαρός υγειονομικός κίνδυνος

Από την αρχή του 2021, η ΕΡΤ ασχολήθηκε με το θέμα των άταφων φέρετρων στο νεκροταφείο της Santa Maria dei Rotoli στο Παλέρμο της Σικελίας. Φέρετρα τα οποία στοιβάζονται σε προσωρινές στέγες και διοικητικά κτίρια εδώ και μήνες. Αρχικά ήταν 700, ύστερα έγιναν 800… και σήμερα έφτασαν περίπου τα 1.000

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η εφημερίδα Giornale di Sicilia, σε καυστικό άρθρο της, καταγγέλει πως η εν λόγω Οδύσσεια δεν έχει τέλος. Πρόκειται για ένα μακρόχρονο σκάνδαλο στο οποίο οι Παλερμιτάνοι είναι δυστυχώς συνηθισμένοι, πόσο μάλλον παραδομένοι.  

Σε ένα καυτό και δύσκολο για την Σικελία καλοκαίρι – μεταξύ πυρκαγιών, υψηλών θερμοκρασιών και πανδημίας – η εφημερίδα αναφέρει πως τα φέρετρα αρχίζουν και δίνουν ένα φρικιαστικό θέαμα. 

Η αποσύνθεση των νεκρών, η οποία θα έπρεπε να λάβει χώρα κατόπιν ταφής, προκαλεί μέχρι και εκρήξεις «για τους φυσικούς και χημικούς λόγους των φυσικών διαδικασιών αποσύνθεσης». Αποσύνθεση η οποία συντελείται «με μέγιστη διαφάνεια, κυριολεκτικά κάτω από το φως του ήλιου. Εν ολίγοις, τα φέρετρα καταρρέουν, με όλη τη σημασία της λέξης, λόγω της ζέστης». 

Πράγματι, σήμερα πολλά Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τα φέρετρα αρχίζουν να σπάνε. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, ο διευθυντής του νεκροταφείου κ. Leonardo Cristofaro δήλωσε πως πολλά από αυτά «στάζουν υγρά» και πως, χωρίς ταφή ή πρόσθετα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί αναπόφευχτα και θα μετατραπεί σε «σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο». 

Το άρθρο της Giornale di Sicilia συνεχίζει: «Όλα αυτά, ενώ o φοβερός καύσωνας αυτών των ημερών αναγκάζει τους θαρραλέους και πιστούς επισκέπτες να υπομείνουν τη δυσωδία και μια περιβαλλοντική κατάσταση ανάξια μιας πολιτισμένης χώρας».

Ο λόγος αυτής της απαράδεκτης εικόνας, η γραφειοκρατία. Πολλές φορές έγινε συζήτηση για αποτέφρωση, αλλά το αποτεφρωτήριο είναι χαλασμένο. Συζητήθηκε και η εκταφή φέρετρων, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η νομοθεσία είναι ελλειπής. Και μέσα σε όλα αυτά, οι συγγενείς περιμένουν υπομονετικά και απαρηγόρητοι μέχρι η κατάσταση κάποτε να λυθεί.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο κ. Leoluca Orlando μίλησε για το σκάνδαλο που πλήττει το νεκροταφείο της πόλης του και τόνισε πως η έγκριση των έργων αξίας 500 εκ. Ευρώ αργεί λόγω της νέας πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ελπίζει να δώσει απαντήσεις στους συγγενείς των άταφων νεκρών το συντομότερο δυνατόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος