Σικελία: 700 φέρετρα παραμένουν άταφα λόγω πολιτικής ακινησίας

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε μια είδηση σχετικά με την συσσώρευση φέρετρων με νεκρούς που διατηρούνται σε ειδικό χώρο νεκροταφείου του Παλέρμο της Ιταλίας. Ένα νέο το οποίο κυκλοφόρησε, τουλάχιστον αρχικά, κυρίως σε blog και τοπικά μέσα ενημέρωσης της Σικελίας και που πέρασε εν μέρει απαρατήρητο λόγω της πρόσφατης πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μια κοντινότερη και πιο προσεκτική ματιά στα γεγονότα δείχνει πως έχουν τα πράγματα. Πράγματι, περίπου 700 φέρετρα με νεκρούς διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νεκροταφείου Santa Maria dei Rotoli στο Παλέρμο της Ιταλίας λόγω συμφόρησης των σημείων ταφής στα νεκροταφεία της περιοχής.

Εκτός αυτού, οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε από το κρεματόριο της περιοχής, το οποίο χρονολογείται περίπου 40 ετών και δεν λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο. Μόνο όσοι μπορούν να καλύψουν τα υψηλά έξοδα μεταφοράς παίρνουν για ταφή τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε άλλους δήμους, αλλά αυτό φυσικά είναι προνόμιο ενός μικρού ποσοστού του τοπικού πληθυσμού. Η έκρηξη της πανδημίας επιδείνωσε την κατάσταση, με την Σικελία να παρουσιάζει υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.  

Η κατάσταση πλέον αποτελεί χρόνιο πρόβλημα και φαίνεται να εξαρτάται από μια καθαρά πολιτική απόφαση του Δήμου. Τον περασμένο Ιούλιο που μετρούσαν 400 νεκρούς άταφους στο Παλέρμο ακόμα και τότε δεν είχε βρεθεί λύση. 

Ο Δήμαρχος κ. Leoluca Orlando ανέλαβε τις ευθύνες για την καθυστέρηση. Μάλιστα ο Δήμος δεν προχώρησε στα σχέδια για την ανανέωση του αποτεφρωτηρίου, μολονότι από το 2015 είχε ξεκινήσει η συζήτηση για την κατασκευή ενός νέου κρεματορίου κόστους σχεδόν 3 εκ. Ευρώ, αλλά δυστυχώς το σχέδιο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Αν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα, προβλέπεται να υπάρξουν 2150 άταφα φέρετρα μέχρι το Ιούνιο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον υγειονομικό πρόβλημα.


(Το σχετικό βίντεο ανέβηκε στο Youtube και το τοπικό ψηφιακό μέσο newsicilia.it.)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος