Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία: Με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο ΕΕ – Δ. Βαλκανίων

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Οι πολιτικοί ηγέτες τα Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας συμφώνησαν να προσέλθουν με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί αύριο, 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν δύο ημέρες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Εντι Ράμα και Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην Σύνοδο εκφράζοντας κοινές θέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Το Βελιγράδι, τα Τίρανα και η Βόρεια Μακεδονία, εξέταζαν τις προηγούμενες ημέρες το ενδεχόμενο να απέχουν από την σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στασιμότητα που υπάρχει στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, γενικότερα και ειδικότερα για την άρνηση της Βουλγαρίας να επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Τελικά οι ηγέτες των τριών βαλκανικών χωρών αποφάσισαν να μεταβούν στις Βρυξέλλες.

«Μετά από λεπτομερείς και εκτενείς διαβουλεύσεις οι ηγέτες των τριών χωρών αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής από κοινού, συμφωνώντας σε βασικές αρχές που θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών με πολυάριθμους αξιωματούχους της ΕΕ», αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επιβεβαίωσε την κοινή εκπροσώπηση των τριών βαλκανικών χωρών.

«Θα συμμετάσχουμε στη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ. Δεν περιμένουμε να ακούσουμε πολλά για εμάς, αλλά θα ζητήσουμε να ακούσουν την άποψη μας για την ιδέα μιας Νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που στηρίζουμε, για το σχήμα «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Open Balkan) που προωθεί το ευρωπαϊκό πνεύμα και για την ομηρία μας από τη Βουλγαρία που το καταστρέφει (σ.σ. το ευρωπαϊκό πνεύμα)», αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Έντι Ράμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος