Σεισμός στην Τουρκία: Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες από τη νέα δόνηση

Νέος σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε την ανατολική Τουρκία τη Δευτέρα, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα, ενώ προκάλεσε την κατάρρευση ορισμένων κατεστραμμένων κτιρίων, ανακοίνωσε η υπηρεσία καταστροφών της κυβέρνησης.

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν η περιοχή Yesilyurt στην επαρχία Μαλάτια, η οποία είχε πληγεί από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία και σε χιλιάδες άλλους στη γειτονική Συρία.

“Ένας πολίτης έχασε τη ζωή του. Περίπου 69 τραυματίστηκαν“, δήλωσε σε τηλεοπτικά σχόλια ο Γιούνους Σεζέρ, πρόεδρος της υπηρεσίας καταστροφών AFAD.

Η AFAD έγραψε στο Twitter ότι 29 κτίρια που είχαν ήδη υποστεί ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου κατέρρευσαν.

“Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στάλθηκαν γρήγορα στην περιοχή και άρχισαν να εργάζονται”, πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Μεχμέτ Τσινάρ, δήλωσε ότι ένας πατέρας και η κόρη του παγιδεύτηκαν αφού μπήκαν σε ένα κατεστραμμένο κτίριο για να πάρουν τα πράγματά τους, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν τον άνδρα να μεταφέρεται με φορείο σε ασθενοφόρο, ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με την κόρη του μέσα στο κατεστραμμένο κτίριο.

Οι τουρκικές αρχές έχουν επεκτείνει την ποινική έρευνα σε άτομα που ευθύνονται για τα κτίρια που ισοπεδώθηκαν από τον φονικό σεισμό που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς σπίτια.

Η AFAD κατέγραψε σχεδόν 10.000 μετασεισμούς μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Περίπου 173.000 κτίρια πιστεύεται ότι υπέστησαν ζημιές σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν επικρίνει έντονα τους εργολάβους για τη χρήση άθλιων υλικών και τη μη συμμόρφωση με τους κατασκευαστικούς κώδικες.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σχέδια για την ανοικοδόμηση 270.000 κατοικιών στις κατεστραμμένες επαρχίες εντός ενός έτους.

Πηγή: Afp

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος