Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Ίχνη ζωής στα ερείπια αναζητούν τα σωστικά συνεργεία – Πάνω από 16.000 νεκροί

Υπό αντίξοες συνθήκες τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση και άλλων επιζώντων από τα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς.

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

Στην Τουρκία έχουν καταγραφεί 12.931 νεκροί, πάνω από 60.0000 τραυματίες. Στη Συρία 3.162 νεκροί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035. Έχουν απομακρυνθεί 14.000 πολίτες από τις πληγείσες περιοχές.

Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια– ιατρικοφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης – αποστέλλει η Ελλάδα μας στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη των πρώτων αναγκών.

Χτες, οι διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ που βρίσκεται στο Χατάι, κατάφεραν μετά από ώρες προσπαθειών να απεγκλωβίσουν μια 20χρονη κοπέλα. Πρόκειται για το πέμπτο άτομο που διασώζουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, η οποία ενισχύεται και με δεύτερη ομάδα διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη.

Εφιάλτης στην Αντιόχεια – Εκατοντάδες πτώματα σε πάρκινγκ νοσοκομείου

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Ίχνη ζωής στα ερείπια αναζητούν τα σωστικά συνεργεία – Πάνω από 16.000 νεκροί

Η Ράνια Ζαμπούμπι κινείται ανάμεσα στα πτώματα που κείτονται στην άσφαλτο. Μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, ανοίγει, τον έναν μετά τον άλλο, νεκρικούς σάκους. Ψάχνει τον θείο της.

Αγνοείται από τη Δευτέρα, όταν ο σεισμός 7,8 βαθμών μετέτρεψε την Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, σε μαρτυρική πόλη.

«Βρήκαμε τη θεία μου, αλλά όχι τον θείο μου», εξηγεί με πνιγμένη φωνή.

Η πρόσφυγας από τη Συρία, με μαύρη μαντίλα και σαμπό στα πόδια, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς της στην τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στην τουρκική και στη συριακή επικράτεια, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων.

Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα. Κάποιοι λιποθυμούν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε χθες βράδυ (8/2) κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.

Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χατάι: σε αυτήν αναλογεί χονδρικά το ένα τέταρτο των νεκρών που έχουν ανασυρθεί ως τώρα στην Τουρκία.

Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.

Τριάντα μέτρα πιο κει, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.

Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.

Ανώνυμα θύματα

Οι πρώτοι δέχονται φροντίδες μέσα σε κόκκινες και λευκές σκηνές, αφού γίνει διαλογή ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους.

Πολλοί διακομίζονται με ελικόπτερα σε άλλα νοσοκομεία που άντεξαν τους σεισμούς, ιδίως στα Άδανα.

Οι νεκροί αφήνονται στην παγωμένη άσφαλτο.

Πόσοι μεταφέρθηκαν εκεί από τη Δευτέρα; «Πολλοί», απαντά ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. «Πιθανόν 400, πιθανόν 600», λογαριάζει.

Ο άνδρας, με σκούφο και άνορακ, βοηθά τις οικογένειες να βρουν τους δικούς τους και προσπαθεί να τους προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη. Έχει να κοιμηθεί δυο μέρες.

Ο κόσμος στο πάρκινγκ πάει κι έρχεται ασταμάτητα. Δεξιά του, ένας άνδρας κι ο γιος του, έφηβος με σγουρά μαλλιά, σηκώνουν ένα πτώμα και προχωρούν, απαθείς.

Πίσω τους, ένας άνδρας οδηγεί, πολύ σιγά, παλιό μπλε σεντάν. Βρήκε το πτώμα που αναζητούσε.

Το έχει φορτώσει στο πίσω κάθισμα, μέσα σε λευκό νεκρικό σάκο, με ανοικτό το πορτμπαγκάζ, από το οποίο εξέχουν τα πόδια.

Πίσω του, είναι σταθμευμένο βαρύ φορτηγό με ρυμουλκούμενο. Δεν μετέφερε βοήθεια, όπως πολλά που πήραν τον δρόμο για την Αντάκια. Χρησιμοποιείται για την αποκομιδή των πτωμάτων που δεν αναγνωρίζονται.

«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί.

Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους.

«Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο Γιτζάν Καϊσεριλί. «Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».

«Αυτή είναι ανθρωπιά»: Η τουρκική τηλεόραση για τη διάσωση 6χρονης από την ΕΜΑΚ

Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 611 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα. Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρούς έναν 40χρονο, έναν 17χρονο και ένα 7χρονο κορίτσι, την άτυχη Φατμέ, που παρά τις προσπάθειες τελικά δεν τα κατάφερε.

 Η ελληνική αποστολή συνολικά έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

«Ακόμη δεν μας έχουν ενημερώσει πού θα μείνουμε και περιμένουμε. Έχουν τελειώσει τα καύσιμα στα βενζινάδικο. Είναι πολλοί αυτοί που μένουν στα αυτοκίνητα, αλλά πολλά έχουν καταστραφεί γιατί έπεσαν πάνω τα συντρίμμια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχμπάς και τόνισε ότι έχουν ανάγκη ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο Μιχάλης Σαχμπάς, πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Αντιόχειας.

Πηγή: ΕΡΤ Αποστολή / Χατάι: Γιώργος Σιδέρης Κάμερα: Κώστας Τάκης / Ήχος: Γιώργος Τσάπρας | Άδανα – Αποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη | Κωνσταντινούπολη – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου | Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου, Κάλλη Λέκκα, Σόνια Φίλη, Μαρία Αλεξάκη, Ζέτα Κονταξή, Κάτια Νιάκαρη, Βάνα Κουτρουλού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος