Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Πάνω από 20.000 οι νεκροί – Ζωντανές οι ελπίδες στα χαλάσματα

Οι διασώστες ανασύρουν επιζώντες την ώρα που οι νεκροί ξεπερνούν τους 16.000 μετά από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία & Συρία - Oργισμένες αντιδράσεις πολιτών, ζητούν να υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την τραγωδία

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία, από το διπλό φονικό χτύπημα του σεισμού την περασμένη Δευτέρα. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε περίπου 20.000, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους προς τα επάνω απολογισμούς των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 16.546. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να βρουν ζωή μέσα στα χαλάσματα, ως ψήγμα ελπίδας, μέσα στον ανείπωτο θρήνο για τις ζωές που χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Χιλιάδες παραμένουν αβοήθητοι στο δρόμο δίπλα στα συντρίμμια, όπου βρίσκονται θαμμένοι συγγενείς και φίλοι. Περιμένουν τη βοήθεια των Αρχών, που όμως δεν έρχεται.

Αντιμέτωπος με τη λαϊκή αγανάκτηση βρέθηκε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Αντίγιαμαν. Χιλιάδες επιζώντες είναι αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία. Περιμένουν ώρες πλάι στις σορούς των συγγενών τους έξω από τα νοσοκομεία, για πάρουν τα έγγραφα, που απαιτούνται, για να κηδέψουν τους δικούς τους ανθρώπους. 

H διαχείριση της τραγωδίας  από την κυβέρνηση Ερντογάν έχει προκαλέσει οργή στους πολίτες που καταγγέλλουν καθυστερημένη αντίδραση.

Μετά τις επικρίσεις και την επίσκεψη χθες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές, σήμερα η κυβέρνηση μετέφερε βρέφη από τα συντρίμμια σε νοσοκομεία στην Άγκυρα.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια που προκλήθηκαν από το σεισμό, έχει ανέλθει στους 14.014», επισήμανε σε δηλώσεις του.

Η ΕΡΤ στην Τουρκία

Στο Καχραμάν Μαράς, που υπήρξε το επίκεντρο του σεισμού βρίσκετα η αποστολή της ΕΡΤ με την Ελβίρα Κρίθαρη, η οποία συνεχίζει την αυτοψία στην περιοχή. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί, ενώ κάθε γειτονιά έχει εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια.

Κεντρικά στην Αντιόχεια, μετακινείται ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης, μαζί με την ελληνική ομάδα διάσωσης. Θα συνεχίσουν εκεί τον αγώνα για την εύρεση επιζώντων.

Επί 2,5 ημέρες η ελληνική αποστολή ενεργούσε σε συγκεκριμένο σημείο στο Χατάι. Από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα έγινε γνωστό ότι οι Έλληνες διασώστες αλλάζουν τομέα και επιχειρούν πλέον στον τομέα «Ε», το πιο δύσκολο σημείο, μεταξύ Χατάι και Αντιόχειας.

Πέντε αεροσκάφη αποστέλλει διαδοχικά η χώρα μας, με υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη των αναγκών. Είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα, συγκεντρώνονται και στο υπουργείο εργασίας.

Νωρίς το πρωί προσγειώθηκε στα Άδανα η πρώτη από τις πέντε πτήσεις με την ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία συνόδευσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Άγις Μενούτης, Ρίτσα Καστάνη | Αποστολή – Καχραμαν Μαράς: Ελβίρα Κρίθαρη

Διαβάστε ακόμη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος