Σε απεργιακό κλοιό το Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω Χριστουγέννων

Array

Το απεργιακό χάος «παραλύει» το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των Χριστουγέννων, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τον τουρισμό. Είναι γνωστό ότι το Λονδίνο αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, κυρίως για τiς ημέρες των Χριστουγέννων.

Νοσηλευτές, προσωπικό του σιδηρoδρόμου, ταχυδρομικοί υπάλληλοι, οδηγοί λεωφορείων, χειριστές οχημάτων, προσωπικό ασφαλείας και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι διαφορετικών κλάδων απεργούν, με αποτέλεσμα η βρετανική πρωτεύουσα να «υπολειτουργεί». Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πρόκειται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, επηρεάζοντας τόσο τους κατοίκους όσο και τους ταξιδιώτες.

Η άρνηση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί τις αυξήσεις μισθών που ζητούν τα συνδικάτα αλλά και η στάση της απέναντι στην πανδημία συνιστούν τους κυριότερους λόγους που ώθησαν τους εργαζόμενους σε θέσουν τη χώρα σε απεργιακό κλοιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη κινητοποίηση δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία 70 χρόνια στη Βρετανία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, με περίπου 100.000 νοσηλευτές να διαδηλώνουν στους δρόμους την προγούμενη εβδομάδα, ζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Μάλιστα, αποτελεί τη μεγαλύτερη απεργία στην 106χρονη ιστορία του βασιλικού κολλεγίου νοσηλευτικής (RCN). Η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ ευθύνεται για την «τραγική» απεργία που πλήττει το NHS, δήλωσε ο ηγέτης του συνδικάτου νοσηλευτών καθώς οι υπουργοί αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν την αμοιβή τους.

Το εθνικό σύστημα υγείας, που συστάθηκε το 1948, αποτελούσε πρότυπο, «διαμάντι», όπως το χαρακτήριζαν οι πολίτες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει στη χώρα τεράστιος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι ζουν από τα λεγόμενα “benefits”, τα ωφέλη που παρέχει η κυβέρνηση και κάποια επιδόματα. Το σύστημα υγείας, συνεπώς, έχει «υπερφορτωθεί», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν και να δημιουργούνται ελλείψεις, είτε προσωπικού είτε υλικών. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 7.000.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος