Ηνωμένο Βασίλειο: Αποχή 100.000 νοσηλευτών για πρώτη φορά στα 74 χρόνια του εθνικού συστήματος Υγείας

Array

Ιστορική απεργία η αποχή 100.000 νοσηλευτών για πρώτη φορά στα 74 χρόνια του εθνικού συστήματος Υγείας που κλονίζει την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, εντείνοντας την συζήτηση για την άκρως κρίσιμη κατάσταση στον χώρο της υγείας . «Δεν διαφαίνεται τέλος σε αυτό που χαρακτηρίστηκε “χειμώνας της δυσαρέσκειας”» σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης παραπέμποντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν στην χώρα την περίοδο 1978-79.

Είναι η μεγαλύτερη απεργία στην 106χρονη ιστορία του βασιλικού κολλεγίου νοσηλευτικής (RCN). Η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ ευθύνεται για την «τραγική» απεργία που πλήττει το NHS, δήλωσε ο ηγέτης του συνδικάτου νοσηλευτών καθώς οι υπουργοί αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν την αμοιβή τους.

Ωστόσο ο αριθμός των ασθενών που είναι σε αναμονή για θεραπεία έχει εκτοξευθεί. Αρνητικό ρεκόρ 7,2 εκατομμυρίων πολιτών στην Αγγλία, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους οκτώ κατοίκους περιμένουν επί του παρόντος θεραπεία, σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Ένωση. Πριν από επτά χρόνια, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3,3 εκατομμύρια. Η απεργία πραγματοποιείται δύο ημέρες και συγκεκριμένα σήμερα και την επόμενη Τρίτη.

Οι νοσηλευτές απαιτούν από την κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, να ενισχύσει τα επίπεδα προσωπικού και να αναλάβει το κόστος για τους εργαζόμενους που οδηγούν. «Έχουμε νοσοκόμες, κοινωνικούς λειτουργούς, αχθοφόρους και άλλους συναδέλφους που δεν μπορούν να εφοδιάσουν τα αυτοκίνητά τους και αναγκάζονται να πάνε σε τράπεζες τροφίμων» επισήμανε ο πρόεδρος του συνδικάτου. «Οι άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια να πάνε στη δουλειά, είναι μια απολύτως αφόρητη κατάσταση».

Το ένα εκατομμύριο εργάσιμες ημέρες που αναμένεται να χαθούν από τις δεκάδες απεργίες αυτό τον Δεκέμβριο συγκρίνεται με τις 12 εκατομμύρια ημέρες που χάθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1979, μια περίοδο της βρετανικής ιστορίας που έμεινε γνωστή ως “χειμώνας της δυσαρέσκειας”, ένας δανεικός χαρακτηρισμός από τον Ριχάρδο τον Γ’ του Σαίξπηρ.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος