Πυρκαγιές και καύσωνας δοκιμάζουν αρκετές χώρες του πλανήτη

Array

Ακραίες κλιματολογικές συνθήκες επικρατούν σε όλο τον Πλανήτη. Ενόψει του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων ετών βρίσκεται η Κίνα, μετά τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Πύρινος εφιάλτης και θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς συνθέτουν το εκρηκτικό κοκτέιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιγαντιαίες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε Τέξας και Καλιφόρνια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν στις ΗΠΑ τμήματα της Καλιφόρνια, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν.

Έως τώρα, έχουν καεί πάνω 48.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Καλιφόρνια. Στο εθνικό πάρκο απειλούνται τα αρχαιότερα δένδρα στον κόσμο. Τιτάνια η μάχη των ομάδων πυρόσβεσης που απεγκλώβισαν πολίτες. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Οι μετεωρολόγοι έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες, που θα δοκιμάσουν εκατομμύρια κατοίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Βοστόνη.

Στο Λος Άντζελες βάφουν την άσφαλτο με ειδικό υλικό για να αντέξει τις θερμοκρασίες. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι «πρόκειται για μη αναστρέψιμη διαδικασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι η νέα κανονικότητα».

Πυρκαγιές και καύσωνας δοκιμάζουν αρκετές χώρες του πλανήτη
EPA/Eliseo Trigo

Παραδομένη στις φλόγες και την ξηρασία και η Ιταλία, ενώ φλέγεται η Ισπανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες πυρκαγιές της δεκαετίας.
Στο έλεος της ξηρασίας η Πορτογαλία και οι αγρότες σε απόγνωση θάβουν τα προϊόντα τους. Η ξηρασία χτυπάει και τη Ρουμανία, με ανυπολόγιστες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ακραία φαινόμενα και στην Κίνα, μετά τις πλημμύρες, η χώρα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος