Πούτιν: Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν ισχύουν πια — Ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

Αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πια. Σημείωσε ότι η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν ανακοίνωσε πως θα στείλει άμεσα στρατεύματα στο Ντονμπάς. «Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς.

Ο Βλ. Πούτιν τόνισε πως «είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς, αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται».

Νωρίτερα, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το δεύτερο νομοθετικό όργανο της Ρωσίας, έδωσε άδεια στον  Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από αίτημά του, για χρήση του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό εάν χρειαστεί.

Για τις συμφωνίες του Μινσκ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς. Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ , τις «σκότωσε» η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πριν από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ».

Υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με σύνορα όπως αυτά οριοθετούνται στα Συντάγματά τους, στα σύνορα που είχαν ως περιοχές της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της Ουκρανίας ότι θα έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι τις άκουσε και δήλωσε ότι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων τακτικού χαρακτήρα στην Ουκρανία σημαίνει στρατηγική απειλή για την Ρωσία.

Κατά την άποψη του Ρώσου προέδρου, η Ουκρανία έχει επαρκείς δυνατότητες στον πυρηνικό τομέα και τις προϋποθέσεις για να λύσει το πρόβλημα αυτό γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες που αρχίζουν από το μηδέν, αλλά δεν έχει σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «τεχνικό πρόβλημα», αλλά δεν είναι άλυτο πρόβλημα για την Ουκρανία.

Πηγές: Reuters, TASS, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: H Ρωσία απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό από την Ουκρανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος