Ιράν: Πρώτο πόρισμα για τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ραϊσί – «Δεν βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες»

Σύνοψη
  • Το πόρισμα καταδεικνύει ότι το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες μόνο μετά τη συντριβή του στην πλαγιά

Το Γενικό Επιτελείο των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τη συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, στην οποία αναφέρεται ότι δεν βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες στα συντρίμμια. «Το ελικόπτερο έπιασε φωτιά μετά τη συντριβή του στο βουνό».

Η έκθεση επανέλαβε επίσης ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci εντόπισε τα συντρίμμια.

Ακόμη, από την έκθεση προκύπτει ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με το πλήρωμα δύο άλλων ελικοπτέρων 90 δευτερόλεπτα πριν από το ατύχημα. «Το ελικόπτερο του Ραϊσί συνέχισε να πετά κατά μήκος της προσχεδιασμένης διαδρομής και δεν παρέκκλινε από την καθορισμένη πορεία πτήσης».

Στις 19/5, το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσι και τον υπουργό του Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συνετρίβη. Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο της συντριβής. Ύστερα, τον θάνατο του Ραϊσί επιβεβαίωσε αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχσέν Μανσούρι.

Ιράν: Πρώτο πόρισμα για τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ραϊσί – «Δεν βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες»
«Θρηνούμε» γράφει το πλακάτ έξω από την ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα μετά το θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Ιράν

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσι ήταν ο δεύτερος τη τάξει της ιρανικής πολιτικής εξουσίας και εκλεκτός του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλι Χαμενεϊ, τον οποίο αναμενόταν και να διαδεχτεί.

Το κενό ανοίγει το δρόμο της διαδοχής για το γιο του Χαμενέι, Μοζτάμπα. Ο σκληροπυρηνικός κληρικός που κατάφερε να γίνει πρόεδρος, ο Ραϊσι ενεπλάκη στην πολιτική μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και ανέβηκε σταδιακά τα σκαλιά της ιεραρχίας, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας της χώρας και μέλος της συνέλευσης των σοφών που επιλέγουν τον Ανώτατο Ηγέτη.

Ανήλθε στην προεδρία το 2021, σε μια εκλογική αναμέτρηση από την οποία είχαν αποκλειστεί οι περισσότεροι μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές υποψήφιοι και από την οποία απείχε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων.

Έκτοτε εξέφραζε σταθερά την ιδεολογία της σκληροπυρηνικής ελίτ, υιοθετώντας μια οξεία αντι-δυτική ρητορική και προβάλλοντας την ανεξαρτησία της Τεχεράνης κόντρα στις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Η απόκτηση πυρηνικών όπλων δεν ανήκει στο δόγμα μας./Αλλά η χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας στη γεωργία, τη βιομηχανία, τον πετρελαϊκό τομέα και πολλούς ακόμη τομείς της οικονομίας ήταν και σίγουρα θα είναι στην ατζέντα μας» έλεγε ο εκλιπών πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι.

«Το Κοράνι δεν καίγεται ποτέ. Το Κοράνι είναι αιώνιο» υπογράμμιζε στον ΟΗΕ.

Η προεδρία του στιγματίστηκε από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σάρωσαν η χώρα το 2022 μετά το θάνατο τη Μαχσά Αμινί, και την αιματηρή καταστολή τους ενώ για τους Ιρανούς διαφωνούντες το όνομά του είναι συνώνυμο των μαζικών εκτελέσεων μαρξιστών και αριστερών το 1988, όταν εκείνος ήταν εισαγγελέας του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης.

«Η Δύση νομίζει ότι το Ιράν είναι σαν τις άλλες χώρες που μπορεί να ενδίδουν στους ταραξίες. Εμείς εδώ έχουμε μορφωμένους άνδρες και γυναίκες. Οι φοιτητές δε θα επιτρέψουν στους διαδηλωτές να κάνουν ό,τι θέλουν» είχε πει ακόμη.

Ο θάνατος του Ραϊσι έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το Ιράν εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και με τον έως τώρα σκιώδη πόλεμο Ιράν-Ισραήλ να έρχεται για πρώτη φορά στο φως.

«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς κάνει την παραμικρή κίνηση γγια να παραβιάσει το έδαφός μας και να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, θα πρέπειε να ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει μια σκληρή απάντηση» έλεγε ο Ραΐσι.

Η μετάβαση στην επόμενη μέρα έρχεται με τον Μοχάμαντ Μοχμπέρ, τον πρώτο αντι-πρόεδρο που αναλαμβάνει χρέη προέδρου και την διεξαγωγή εκλογών εντός 50 ημερών.

Ο 68χρονος πρώην τραπεζίτης ανήκει επίσης στο στενό περιβάλλον του Χαμανέι και υπήρξε ο θεματοφύλακας των οικονομικών συμφερόντων του Ανώτατου Ηγέτη ως επικεφαλής fund και οργανώσεων διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος