Πλημμύρες στην Ιταλία: Εκκένωση δήμου και έκτακτος εμβολιασμός αντιτετανικού για υγειονομικούς λόγους

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Οι καταστροφικές βροχές που πλημμύρισαν εκτεταμένες περιοχές της Ρομάνια, προκαλώντας 15 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία.

Αν και η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις πληγείσες περιοχές ολοκληρώθηκε με την δέσμευση μιας αρχικής χρηματικής υποστήριξης από την Ευρώπη ύψους 6 δις ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και το έργο των Αρχών και των εθελοντών, δύσκολο και ασταμάτητο.

Αυτό που προκαλεί την κύρια ανησυχία είναι το νερό που ακόμη λιμνάζει σε πολλές περιοχές, εφόσον μεγάλες εκτάσεις βρίσκονται ακόμη κάτω από μάζα νερού βάθους περισσότερο του ενός μέτρου.
Όπως είχε μεταδώσει η ΕΡΤ την Τετάρτη 24/05, το νερό των πλημμυρών ήρθε συχνά σε επαφή με λύματα, υπονόμους και αποχετεύσεις, και η αδυναμία εκροής τους έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές τα στάσιμα νερά να παραμένουν και να προκαλούν μεγάλη ανησυχία για υγειονομικούς κινδύνους.

Έκτακτος εμβολιασμός κατά του τετάνου

Η προσοχή των Αρχών για υγειονομικούς λόγους είναι ιδιαίτερα στραμμένη στο Δήμο Κονσέλιτσε, περιοχή ανάμεσα στην Μπολόνια και στη Ραβέννα, σε μεγάλο βαθμό ακόμη πλημμυρισμένη. Ο ίδιος ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, επιβεβαίωσε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή πως “στο Κονσέλιτσε επικρατεί η πιο δραματική κατάσταση, διότι λόγω της γεωγραφικής του θέσης έχει εισρεύσει πολύ νερό και προσπαθούμε να το απομακρύνουμε”.

Στο Κονσέλιτσε λοιπόν, όπως είχε ανακοινωθεί, σήμερα Παρασκευή 26/05 οι Υγειονομικές Αρχές της Ρομάνια “ξεκίνησαν τις έκτακτες ημέρες αντιτετανικού εμβολιασμού για ενήλικες, με άμεση πρόσβαση, που απευθύνονται κυρίως σε άτομα που ασκούν δραστηριότητες σε πλημμυρισμένα κτίρια (κάτοικοι ή εθελοντές)”.

Αν και ο Ιταλικός Τύπος σημειώνει πως “η έκκληση απευθύνεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ με αντιτετανικό ή έχουν κάνει την τελευταία τους αναμνηστική δόση πριν από περισσότερα από 10 χρόνια”, αυτή η έκτακτη έκκληση δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο σημείο που σήμερα δεκάδες πολίτες συνωστίστηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο, συχνά με στιγμές έντασης λόγω ανεπάρκειας των δόσεων (μόνο 200 ήταν διαθέσιμες σήμερα).

Εκκένωση χωριού για υγειονομικούς λόγους – Ανησυχία και για τα απορρίμματα

Η έκταση του φόβου για υγειονομικούς κινδύνους είναι τόσο έμπρακτη που αρχίζουν να έρχονται και διοικητικές αποφάσεις. Το απόγευμα της 26/05 το Δημοτικό Συμβούλιο του Κονσέλιτσε προέβη σε διάταγμα για την υποχρεωτική εκκένωση των πλημμυρισμένων σπιτιών.

Όπως δήλωσε στην Corriere della Sera η δήμαρχος του Κονσέλιτσε, Πάολα Πούλα “μοναδικός μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση” η οποία προκύπτει από παράγοντες όπως “της στασιμότητας του νερού, τη μη λειτουργία των υπονόμων και τις πιθανές διακοπές πόσιμου νερού στην παροχή ”.

Η δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης – πέρα των ανωτέρω – και στο μείζον θέμα των ασύλλεκτων απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την εταιρεία Hera, στις πληγείσες περιοχές θα συλλεχθούν πάνω από 100.000 τόνοι απορριμμάτων τις επόμενες μέρες. Ενδεικτικά, πρόκειται για μια ποσότητα η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, συλλέγεται στις ίδιες περιοχές σε διάστημα περίπου δέκα μηνών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος