Πλημμύρες στην Ιταλία, Επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις πληγείσες περιοχές: “Η Ευρώπη είναι μαζί σας”

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

“Tin bóta!” – Αυτή η έκφραση που σημαίνει “Βάστα γερά!”  στην τοπική διάλεκτο της Εμίλια-Ρομάνια έγινε από την πρώτη στιγμή το μότο της αντοχής και της ασταμάτητης δράσης του κόσμου στις πληγείσες από τη θεομηνία της περασμένης εβδομάδας περιοχές.

Μια έκφραση η οποία χρησιμοποιήθηκε και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έφτασε σήμερα Πέμπτη 25/05 στο αεροδρόμιο της Μπολόνια για να συναντηθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, τον πρόεδρο της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, και τον νομάρχη της Μπολόνια, Ατίλιο Βισκόντι.

Σήμερα το απόγευμα οι Μελόνι και φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ραφαέλε Φίτο, πέταξαν με ελικόπτερο της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τις πληγέντες περιοχές από πλημμύρες, αλλά και κατολισθήσεις, και οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, αντιμετωπίζουν ακόμη πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα.
Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι το γεγονός πως πολύ μεγάλες εκτάσεις βρίσκονται κάτω από περίπου ένα μέτρο στάσιμου νερού, το οποίο συνεπάγεται καταστροφές των καλλιεργειών, αλλά και προκαλώντας φόβο για ενδεχόμενο υγειονομικό κίνδυνο.

Με την επιστροφή τους στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, Μελόνι και φον ντερ Λάιεν προέβησαν σε σημείο Τύπου.

“Τις επόμενες εβδομάδες – δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός – όταν θα έχουμε κάνει μια συνολική εκτίμηση των κονδυλίων, θα έχουμε πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θα χρειαστούμε μια ιδιαίτερη ματιά σε αυτή την περιφέρεια, τόσο σχετικά με το Ταμείο Συνοχής όσο και στη γεωργία. Επομένως, ήταν σημαντικό για την Πρόεδρο να λάβει γνώσει του μεγέθους της καταστροφής που έχει πλήξει αυτή την περιοχή”.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αργά το απόγευμα αναμενόταν στη Ρώμη για ένα Υπουργικό Συμβούλιο, δεν ακολούθησε την επίσκεψη της προέδρου φον ντερ Λάιεν ανάμεσα στον πολίτες στις πληγείσες περιοχές. Την πρόεδρο θα συνοδεύσουν οι Μπονατσίνι και Φίτο. Όμως η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά στην φον ντερ Λάιεν πως “εδώ θα βρείτε έναν πολύ περήφανο λαό, ο οποίος έχει ήδη σηκώσει τα μανίκια του και δεν έχει παραιτηθεί. Πρέπει να τους δικαιώσουμε”.

“Σπαράζει τη καρδιά μου να βλέπω τη λάσπη και αυτά τα βαθιά σημάδια” είπε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν. “Ο Μπονατσίνι μου είπε ότι πρόκειται για μια ευημερούσα και επιτυχημένη περιοχή. Βρίσκομαι εδώ για να δώσω ένα πολύ σαφές μήνυμα: ‘Tin bota!’ Η Ευρώπη είναι μαζί σας” εκφώνησε στα Ιταλικά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε επίσης “βαθιά εντυπωσιασμένη” με την αλληλεγγύη “και τους εκατοντάδες εθελοντές”, τους λεγόμενους ‘Αγγέλους της λάσπης’, οι οποίοι την συγκίνησαν.

Σχετικά με τους πόρους για την υποστήριξη των πληγεισών περιοχών, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε “βέβαιη ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με μια προσέγγιση βήμα προς βήμα”. Μάλιστα τόνισε πως “το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών κονδυλίων θα προέλθει από το Ταμείο Αλληλεγγύης” με μια “μικρή προκαταβολή, με μια στάνταρ προκαταβολή” και “στη συνέχεια, τους επόμενους τρεις μήνες θα κάνουμε μια εκτίμηση”. Όμως “θα χρησιμοποιηθούν και τα Ταμεία Συνοχής, ιδίως για την πρόληψη” για τα οποία η πρόεδρος τόνισε πως “έχουμε 6 δισεκατομμύρια”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος