Πλημμύρες στη Βόρειο Ιταλία: Στους 15 οι νεκροί – Υγειονομικός κίνδυνος από τα στάσιμα νερά

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Εννέα μέρες από την έναρξη των καταστροφικών βροχών που έπληξαν μεγάλο μέρος της περιοχής Ρομάνια στη Βόρειοανατολική Ιταλία, ο απολογισμός των θυμάτων έφτασε τους 15.

Ενώ αναμένεται η επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πέμπτη 25/05, πλήθος εθελοντών και Αρχές εργάζονται πυρετωδώς για να καθαρίσουν τις πληγείσες περιοχές. Όμως οι Αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για υγειονομικούς κινδύνους.
Τα στάσιμα νερά που καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις γης και που πλημμύρισαν σπίτια και διάφορα ισόγεια κτιρίων είναι συχνά αναμειγμένα με λύματα, χημικά και γεωργικά υλικά, αλλά και νερά αποχετεύσεων και υπονόμων.

Όπως μεταδίδει ο Ιταλικός Τύπος, εκτός από την έντονη οσμή που ήδη υπάρχει σε πολλές περιοχές, ενδέχεται να προκύψει υγειονομικό πρόβλημα με μολύνσεις και ασθένειες, στο σημείο που ο Δήμος της Ραβέννας σήμερα το πρωί κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν οδηγό της τοπικής Υγειονομικής Αρχής με “ενδείξεις και κανόνες υγιεινής συμπεριφοράς για τους πολίτες και τους εθελοντές”.

Οι ενδείξεις είναι ποικίλες αλλά πολύ συγκεκριμένες, όπως να φορούν “πάντα γαλότσες ή ανθεκτικά υποδήματα”, να αποφεύγονται “παντόφλες και σαγιονάρες” και να φοριούνται γάντια “όταν γίνεται επαφή” με λάσπες και βρεγμένες επιφάνειες αλλά και ζώα. Στο τέλος της κάθε επιχείρησης, θα πρέπει να γίνει σχολαστικό πλύσιμο χεριών και “τα ρούχα που έχουν μολυνθεί από λάσπη και λύματα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό”. Σημειωτέον, ένας άλλος κανόνας είναι “να αποφευχθεί ώστε τα παιδιά να παίζουν με λάσπη και νερό”.

Επίσης γίνεται σύσταση “να αερίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι χώροι που έχουν πληγεί από την πλημμύρα για να στεγνώσουν τοίχοι και πατώματα”, “να διατηρείται ο κατάλληλος εξαερισμός ακόμη και κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων καθαρισμού” και να γίνεται προσπάθεια προστασίας των μη μολυσμένων χώρων.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι η έκκληση του πληγέντα χωριού Κονσέλιτσε, το οποίο την Παρασκευή 26 Μαΐου προγραμμάτισε για τους κατοίκους του εμβολιασμούς κατά του τετάνου άνευ ραντεβού, ενώ γίνεται σύσταση για “συχνό πλύσιμο των χεριών κατά των γαστρεντερικών λοιμώξεων” όπως και “τη χρήση μάσκας Ffp2 σε περίπτωση επαφής με επιφάνειες καλυμμένες με μούχλα”.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Sima) επιβεβαίωσε τους εν λόγω κινδύνους και μέτρα στην Corriere della Sera, τονίζοντας πως στη συνέχεια της πλημμύρας “ο κίνδυνος λοιμώξεων, από την ηπατίτιδα Α έως τις βακτηριακές λοιμώξεις λόγω escherichia coli ή σαλμονέλας, αυξάνεται, ιδίως για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά” υπογραμμίζοντας πως “το στάσιμο νερό προσελκύει στη συνέχεια κουνούπια”, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης άλλων ασθενειών”.

Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, σύμφωνα με την δήμαρχο του Κονσέλιτσε “θα χρειαστούν δέκα ημέρες για να στραγγίξουν εντελώς τα νερά”. Ο Δήμος ήδη προέβη σε εντολή εκκένωσης των πλημμυρισμένων σπιτιών και γι’ αυτό ενδέχεται μετεγκατάσταση του εκκενωθέντα πληθυσμού “σε μπανγκαλόους ή σε κάμπινγκ”.

Όπως δήλωσε στην ίδια εφημερίδα η περιφερειακή σύμβουλος της Εμίλια-Ρομάνια για τη Πολιτική Προστασία, Ιρένε Πριόλο, η αποστράγγιση του νερού είναι ένα δύσκολο ζήτημα, εφόσον αυτό ενέχει την ενδεχόμενη πλημμύρα μιας άλλης περιοχής. Ενώ λοιπόν τα ύδατα διοχετεύονται με προσοχή σε ένα κανάλι, παράλληλα γίνεται προσπάθεια ‘κίνησης’ των νερών με αντλίες ώστε να αποφευχθεί η στασιμότητά τους και να αποτραπεί ο κίνδυνος μολύνσεων και νόσων.

Πλημμύρες στη Βόρειο Ιταλία: Στους 15 οι νεκροί – Υγειονομικός κίνδυνος από τα στάσιμα νερά
(AP Photo/Luca Bruno)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος