Περιοδεία Στόλτενμπεργκ στα Δ. Βαλκάνια – Το ΝΑΤΟ εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή, ανησυχία για την ρωσική επιρροή

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην Πρίστινα ότι η αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της KFOR κατά 1.000 στρατιώτες αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η έξαρση της βίας τους τελευταίους μήνες στο Κόσοβο.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την συνάντηση με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι επισήμανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι «στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟστο Κόσοβο είναι να διασφαλίσει ένα ειρηνικό περιβάλλον και την ελευθερία κινήσεων για τους πολίτες όλων των εθνικών κοινοτήτων» Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει μόνιμα τη στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο, μετά το ξέσπασμα της βίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στο ένοπλο επεισόδιο της 24ης  Σεπτεμβρίου στο χωριό Μπάνισκα στο βόρειο Κόσοβο τόνισε την ανάγκη να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη όλοι οι υπεύθυνοι κάτι που – όπως είπε- θα ζητήσει και από την πολιτική ηγεσία της Σερβίας κατά την αυριανή επίσκεψη του στο Βελιγράδι.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ χαιρέτισε το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε γύρω από το σχέδιο καταστατικού για την συγκρότηση Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία.

«Η ίδρυση της Κοινότητας θα ήταν ένα βασικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων και προς τη βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι αναφέρθηκε στην «κακοήθη επιρροή» της Ρωσίας στην περιοχή εκτιμώντας ότι η Μόσχα με την βοήθεια της Σερβίας «προσπαθεί να ανοίξει στα Βαλκάνια ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την Δύση».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ξεκίνησε σήμερα περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια. Πριν από το Κόσοβο επισκέφθηκε την Βοσνία –Ερζεγοβίνη όπου εξέφρασε την ανησυχία του για την «αποσχιστική ρητορική» της πολιτικής ηγεσίας της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska) και την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας.

 Η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ στην περιοχή έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων από την Ουκρανία ότι η Ρωσία σκοπεύει να πυροδοτήσει σύγκρουση μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αύριο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα επισκεφτεί το Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς. Θα ακολουθήσει το απόγευμα της Τρίτης η επίσκεψη στην Βόρεια Μακεδονία όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία. Την Τετάρτη ο Στόλτεμπεργκ θα έχει στα Σκόπια κοινή συνάντηση με όλους τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ από την περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος