«Περάσαμε τη νύχτα σε παράπηγμα» – Ο Ε. Λέκκας μιλά στην ΕΡΤ για τη ζωή στην Τουρκία μετά τον σεισμό (video)

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των επιστημόνων από την ένταση και την έκταση των ζημιών ότι ο αριθμός των θυμάτων θα φτάσει τους 50.000.

«Η νύχτα ήταν πάρα πολύ κρύα. Μείναμε σε ένα παράπηγμα το οποίο δεν είχε φόβο να καταρρεύσει γιατί τις προηγούμενες τις νύχτες η διαβίωση ήταν αδύνατη» περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Eυθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, περιγράφοντας το πώς πέρασαν τη νύχτα στην τουρκική ύπαιθρο τα μέλη της ελληνικής επιστημονικής αποστολής που διερευνά τα αίτια της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε πριν από πέντε ημέρες ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.

O πρόεδρος του ΟΑΣΠ που βρίσκεται από την πρώτη ημέρα του σεισμού, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στην Τουρκία, όντας επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής που αποτελείται από τους Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο, μίλησε στις «Συνδέσεις» για το κρύο και τα ετοιμόρροπα κτήρια στις πόλεις που επισκέπτονται.

Οι Έλληνες γεωλόγοι και σεισμολόγοιοι οποίοι τις πρώτες ημέρες διανυκτέρευαν μέσα σε αυτοκίνητα υπό το φόβο ενός νέου ισχυρού μετασεισμού, ανακάλυψαν χθες Πέμπτη (9/2) το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı μήκους εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια.

«Η πιστοποίηση του σεισμικού ρήγματος στην επιφάνεια είναι τεράστιας επιστημονικής και τεχνικής σημασίας γιατί έρχονται και δένουν τα ενόργανα με τα επιφανειακά και άμεσα δεδομένα. Αυτό μας διευκολύνει πάρα πολύ να ερμηνεύσουμε ουσιαστικά και την έκταση αλλά και την ένταση των ζημιών» δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής της ελληνικής επιστημονικής αποστολής στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας τον αριθμό των θυμάτων που συνεχώς ανεβαίνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε, για άλλη μια φορά, ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να φτάσει τους 50.000. Ένα σενάριο που αν επιβεβαιωθεί θα είναι εφιαλτικό. Ωστόσο τα θαύματα στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων πολυκατοικιών συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα με τα σωστικά συνεργεία να βγάζουν τραυματισμά, αλλά ζωντανά, παιδιά και ενήλικες.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος