Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές – Ψηφοφορία από πόρτα σε πόρτα

Array

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».

Από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη, οι επαρχίες του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια – οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 15% του ουκρανικού εδάφους – καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενωθούν με τη Ρωσία ή όχι.

Η διαδικασία

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές – Ψηφοφορία από πόρτα σε πόρτα
(AP Photo)

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ψηφοφορία από πόρτα σε πόρτα

Η Μόσχα και οι φιλορωσικές αρχές των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών διαβεβαίωσαν την Πέμπτη (22/9) ότι τα δημοψηφίσματα που προανήγγειλε η Ρωσία και πρόκειται να ξεκινήσουν σήμερα Παρασκευή, θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται ότι θα υπερασπιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο προσάρτησης των εδαφών αυτών και την εισβολή στην Ουκρανία, μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκε η επιστράτευση 300.000 εφέδρων.

Από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη, τέσσερις περιοχές στη νότια και ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο της Μόσχας, θα ψηφίσουν στα «ψευδοδημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτηρίζει η Δύση. Ακόμη και η Κίνα επέκρινε το σχέδιο αυτό, ζητώντας να γίνει σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Οι φιλορωσικές αρχές των εδαφών αυτών και η Μόσχα επιμένουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε νωρίτερα μέσω του Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί: οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα, δήλωσε.

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές – Ψηφοφορία από πόρτα σε πόρτα
(AP Photo)

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που διαθέτει το οπλοστάσιό του απέναντι στη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» τη Ρωσία. «Δεν είναι μπλόφα», τόνισε.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την πιθανότητα προσφυγής σε πυρηνικά πλήγματα εάν δεχτούν επίθεση τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά, κάτι που θα μπορούσε να αφορά και τις προσαρτημένες ζώνες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε εξάλλου ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι «ντε φάκτο αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ».

Επί του πεδίου, οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν, ενώ ο Πούτιν επιχειρεί να επιταχύνει το σχέδιο προσάρτησης, παρά τις ήττες που υπέστη τον Σεπτέμβριο, λόγω της αντεπίθεσης των Ουκρανών στις περιοχές του Χαρκόβου, του Ντονμπάς και της Χερσώνας. Η πόλη της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, επλήγη από εννέα πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατηγόρησαν από την πλευρά τους το Κίεβο ότι βομβάρδισε μια αγορά, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός καμένου λεωφορείου και ενός πτώματος στη μέση του δρόμου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση 215 αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι και οι αρχηγοί των υπερασπιστών του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, την πόλη που έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, επιβεβαίωσε από την πλευρά του την απελευθέρωση ενός πάμπλουτου Ουκρανού πολιτικού προσκείμενου στον Πούτιν, του Βίκτορ Μέντβεντσουκ. Ο πρώην βουλευτής συνελήφθη στα μέσα Απριλίου ως ύποπτος για «προδοσία» της χώρας του.

ΝΑΤΟ: Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα»

Ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής των λεγόμενων “δημοψηφισμάτων” για την προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό» εξέδωσε το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «καμία εδαφική απόκτηση που προκύπτει από την απειλή ή τη χρήση βίας δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη».

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ:

1. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής των λεγόμενων “δημοψηφισμάτων” για την προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό. Όπως επαναβεβαίωσε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο ψήφισμά της “Επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας” που εγκρίθηκε στις 2 Μαρτίου 2022, καμία εδαφική απόκτηση που προκύπτει από την απειλή ή τη χρήση βίας δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη. Οι σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την παράνομη και παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη και αθέμιτη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση.

2. Αυτές οι ρωσικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής στρατιωτικής κινητοποίησης, αποτελούν περαιτέρω κλιμάκωση του παράνομου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Συνεχίζουμε να απορρίπτουμε την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο, τα τεράστια δεινά που η επιθετικότητά της προκαλεί στον ουκρανικό λαό, καθώς και το κόστος του πολέμου της, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού λαού που τώρα κινητοποιείται. Είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τη σύγκρουση. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

3. Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και στο εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι να παρέχουν πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

4. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή. Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος