Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση – «Έχουμε πολλά όπλα να απαντήσουμε, δεν μπλοφάρω»

Array

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη (21/9) με το οποίο ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία.

Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, που αναμενόταν από την Τρίτη το απόγευμα (20/9) αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση, που ξεκινά σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίζεται τις ρωσικές περιοχές και ισχυριζόμενος ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη χώρα του.

Ακόμα κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του και επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις απειλές της Δύσης, όπως τις χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.

Ανακοίνωσε επίσης, όπως αναμενόταν, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.

«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία”» σημείωσε.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια για την παραγωγή όπλων. 

Λονδίνο: Οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά

«Η σημερινή ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ’ αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά». Αυτά δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

Ρώσος υπουργός Άμυνας: Θα επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι

Διευκρινίσεις για τη μερική επιστράτευση που κήρυξε σήμερα με το διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Οπως είπε σε συνέντευξή του, υπάρξει τεράστια δεξαμενή 25 εκατ. ανθρώπων που μπορούν να επιστρατευθούν προσθέτοντας ότι θα κληθούν 300.000 έφεδροι. Παράλληλα διευκρίνισε ότι θα εξαιρεθούν οι φοιτητές και άτομα που έχουν υπηρετήσει ως κληρωτοί.

Σημείωσε δε πως όσοι κληθούν θα λάβουν πρώτα στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο υπουργός τόνισε ακόμα, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ρωσία-24, ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Τέλος είπε ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Τι προηγήθηκε του διαγγέλματος – Διεθνείς αντιδράσεις

Το διάγγελμα ακολούθησε αφότου έγινε γνωστό ότι η Μόσχα οργανώνει δημοψηφίσματα στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση προσάρτησή τους.

«Η Ρωσία θα υποστεί μεγαλύτερες συνέπειες εάν προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία αν προσαρτήσει τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ Βερολίνο και Παρίσι διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους, ότι τα στημένα δημοψηφίσματα δεν θα γίνουν αποδεκτά. Οργή και απο τον Γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ .

«Απαράδεκτη» η «προσπάθεια της Ρωσίας» για την αλλαγή των συνόρων, δηλώνει από την Γ.Σ του ΟΗΕ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», είπε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Σολτς ανήγγειλε εξάλλου ότι το Βερολίνο θα φιλοξενήσει σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας την 25η Οκτωβρίου.

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την Τρίτη τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε χθες Τρίτη τη βαρύτητα των «δημοψηφισμάτων» που αναμένεται να οργανωθούν για την προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας στη Ρωσία, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την καταδίκη του σχεδίου από ηγέτες κρατών της Δύσης.

Ζητούμενο είναι «να διατηρηθεί η πίεση» στη Ρωσία. «Ας διατηρήσουμε την ενότητα μας, ας προστατεύσουμε την Ουκρανία, ας απελευθερώσουμε τα εδάφη μας κι ας μη δείξουμε καμία αδυναμία», πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, Tass, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βάνα Κουτρουλού, ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος