Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες στο Χάρκοβο – Η άρνηση Μακρόν να καταγγείλει «γενοκτονία» και η αντίδραση Ζελένσκι

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν από τις σημερινές ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram, στη διάρκεια της ημέρας επλήγησαν κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. «Τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε μια μέρα κι άλλοι δέκα τραυματίστηκαν», ανέφερε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό πυροβολικό έπληξε σφοδρότερα τα βόρεια περίχωρα της πόλης. Οι Ρώσοι «σκορπούν τον θάνατο, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού», κατήγγειλε.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με περίπου 1,5 εκατ. κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα. Αποτέλεσε στόχο σφοδρών επιθέσεων επί αρκετές ημέρες κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά παρέμεινε υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως στη Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις ευθύνες που φέρει για το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία, δέχτηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου να επιτρέψει σε δυτικά μέσα ενημέρωσης να μπουν μέσα στη μαρτυρική Μαριούπολη, σε προσεχτικά επιλεγμένα σημεία, για να καταγράψουν όμως την εικόνα που οι ίδιοι θέλουν να μεταφέρουν προς τα έξω.

Είχαν προηγηθεί οι εικόνες από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης με τουλάχιστον 1.000 Ουκρανούς μαχητές να παραδίδονται στους Ρώσους στρατιώτες, κάτι που δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο. Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί, το διαψεύδουν ενώ δηλώνουν πως ο στρατός τους έχει ακόμη τον έλεγχο σε πολλές περιοχές της πόλης.

Την ίδια στιγμή μητέρα βρετανού στρατιώτη που πολεμούσε με τους ουκρανούς, ανακοίνωσε ότι ο γιος της παραδόθηκε στους Ρώσους

Όταν θα αρχίσουμε να απομακρύνουμε τα συντρίμμια, ο αριθμός των νεκρών θα είναι πιο ξεκάθαρος, λέει εκπρόσωπος φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Συνεχίζονται οι ρωσικές απειλές

Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες στο Χάρκοβο – Η άρνηση Μακρόν να καταγγείλει «γενοκτονία» και η αντίδραση Ζελένσκι

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχώς αυξάνονται σε όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς, όπως δείχνουν και νέες δορυφορικές φωτογραφίες. Ενισχύονται σε τρεις περιοχές με πάνω από 200 άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα

Καθώς προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη στο Ντονμπάς, η Ρωσία απειλεί τη Δύση, πως οποιοδήποτε νατοϊκό όχημα μεταφέρει όπλα στους Ουκρανούς θα θεωρηθεί ως νόμιμος στόχος.

Θρήνος και οργή στην Μπούκα

Στη Μπούκα μετέβη ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας την Ουκρανία «τόπο εγκλήματος».

Από πλευράς της η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ενδείξεις εντολών για καταστροφές και δολοφονίες. Η ίδια τόνισε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για γενοκτονία.

Στην Μπούκα αναμένεται την Πέμπτη να ανοιχτούν ακόμα τέσσερις ομαδικοί τάφοι.

Διπλωματικός πυρετός και αντιδράσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να μην επαναλάβει τον όρο “γενοκτονία” που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Θα έλεγα ότι η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς έναν άγριο πόλεμο, ότι έχει πλέον διαπιστωθεί πως εγκλήματα πολέμου έγιναν από τον ρωσικό στρατό και ότι πρέπει τώρα να βρεθούν οι υπεύθυνοι γι΄ αυτά“, δήλωσε ο Μακρόν αρχικά.

Η άρνηση σήμερα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει μια “γενοκτονία” στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό “μας πληγώνει πολύ“, δήλωσε ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για «γενοκτονία» στην Ουκρανία, ακολουθώντας τα βήματα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Μπορούμε όλο και περισσότερο να μιλάμε για γενοκτονία», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Κεμπέκ που τον ρώτησαν για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 καναδών γερουσιαστών, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για ψυχολογικό πόλεμο κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Οδησσού

Στην Οδησσό πλανάται σχεδόν οκτώ βδομάδες αβεβαιότητα και φόβος, με τους κατοίκους να μιλούν για έναν ψυχολογικό πόλεμο.

Έναν ψυχολογικό πόλεμο, που κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, που πέρασε καθώς οι κάτοικοι είχαν 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι επίκειται σφυροκόπημα της Οδησσού, που ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε.

Από τότε, η πόλη προσπαθεί να βρει τους άτυπους ρυθμούς της σε μία εμπόλεμη χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος