Ουκρανία: Τα ντοκουμέντα της φρίκης στην Μπούκα – Μάχες στα ανατολικά και νότια

Νέες σκληρές εικόνες και μαρτυρίες αποτυπώνουν αδιαμφισβήτητα τις θηριωδίες στην Μπούκα. Ρωσικά άρματα μάχης εκτελούν ποδηλάτη στη μέση του δρόμου, με τον πρόεδρο Πούτιν -για πρώτη φορά- να τοποθετείται λέγοντας ότι είναι μια “ωμή προβοκάτσια”. Εικόνες απόλυτης καταστροφής έρχονται για άλλη μία ημέρα και από την Μποροντιάνκα, με τον Ζ. Μπορέλ να κάνει λόγο για την Γκερνίκα της Ουκρανίας, ενώ εκφράζονται φόβοι για μεγάλο ρωσικό σφυροκόπημα στον Ντονμπάς.

Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύει το Sky News από τη στιγμή που ρωσικό άρμα μάχης βάλλει εναντίον ενός ποδηλάτη, ο οποίος βρέθηκε στην πορεία του. Πρόκειται για το σημείο όπου τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν άμαχοι νεκροί στο δρόμο της Μπούκα.

Την ίδια ώρα, δορυφορική φωτογραφία του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δείχνει πτώματα στο σημείο από τις 21 Μαρτίου, δίνοντας απάντηση στους ισχυρισμούς της Ρωσίας για ψευδείς κατηγορίες… Οι εικόνες από την περιοχή προκαλούν φρίκη. Καμένα πτώματα κείτονται στους δρόμους, ενώ άλλες σοροί εντοπίζονται σε υπόγεια σπιτιών.

Πήραν τον σύζυγό μου από το σπίτι με τις παντόφλες, του ζήτησαν να βγάλει τη μπλούζα, τον έβαλαν να γονατίσει και τον σκότωσαν” καταγγέλει μια κάτοικος της περιοχής. Ο δήμαρχος της πόλης τόνισε από πλευράς του ότι ένας άνδρας εκλιπαρούσε να μην σκοτώσουν την έγκυο γυναίκα του, αλλά εκείνοι τη σκότωσαν βάναυσα. Λίγο αργότερα, την έθαψε σε έναν παράδρομο.

Ουκρανία: Τα ντοκουμέντα της φρίκης στην Μπούκα – Μάχες στα ανατολικά και νότια
(AP Photo/Felipe Dana)

Το Κρεμλίνο επιμένει πως οι εικόνες είναι σκηνοθετημένες, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη του αντίδραση κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον Βίκτορ Όρμπαν να κάνει λόγο για ωμή προβοκάτσια.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, αρνήθηκε οποιαδήποτε ρωσική ευθύνη και έκανε λόγο για σκηνοθεσίες των Ουκρανών.

Μετά τις τελευταίες εικόνες, η Τουρκία σπεύδει να ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για τη σφαγή, ενώ και η Ινδία καταδικάζει. Ο Όλαφ Σολτς μιλά για έγκλημα πολέμου: “Πριν φύγουν οι Ρώσοι στρατιώτες διέπραξαν μια σφαγή εναντίον των πολιτών εκεί, μεταξύ τους και παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Η δολοφονία πολιτών είναι έγκλημα πολέμου“.

Σχολιάζοντας τις υπό διερεύνηση δολοφονίες στην ουκρανική πόλη Μπούκα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως είναι «πολύ πιθανόν» να πρόκειται για «εγκλήματα πολέμου». «Πολύ πιθανόν να πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου που διαπράχτηκε εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κρατώντας μια ουκρανική σημαία, ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος.

Και στη Μποροντιάνκα, περιοχή που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι η κατάσταση είναι τραγική. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί. Παράλληλα, ο κόσμος στη Μαριούπολη εξακολουθεί να ζει κάτω από τραγικές συνθήκες, περιμένοντας ώρες στις ουρές για λίγο φαγητό. “Η Μαριούπολη είναι το Χαλέπι της Ευρώπης και η Γκερνίκα της Ουκρανίας” σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ουκρανία: Τα ντοκουμέντα της φρίκης στην Μπούκα – Μάχες στα ανατολικά και νότια
(AP Photo/Felipe Dana)

Μάχες στα ανατολικά και νότια

Οι επιθέσεις των Ρώσων πλέον έχουν εστιάσει στα ανατολικά και τα νότια της χώρας. Οι ουκρανικές αρχές ζητούν μάλιστα από τον κόσμο σε Χάρκοβο, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ να εγκαταλείψει τις πόλεις.

Οβίδες και ρουκέτες έπληξαν σήμερα ανά διαστήματα και το Σεβεροντονέτσκ, την ανατολικότερη πόλη της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται το Σεβεροντονέτσκ, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ότι χτυπήθηκαν συνολικά δέκα κτίρια, ένα εμπορικό κέντρο και τα γειτονικά γκαράζ, προκαλώντας μια μεγάλη πυρκαγιά.

Παράλληλα, οι κρατικοί Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν απόψε ότι υπάρχουν «θύματα» αφού τρεις πύραυλοι έπληξαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και ράγες.

Το ρωσικό πυροβολικό εξαπέλυσε σήμερα επίθεση κατά της Μπαλακλίγια, κοντά στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να βρουν τον θάνατο, σύμφωνα με ανάρτηση του γραφείου της τοπικής Εισαγγελίας στο Telegram. Όπως αναφέρει, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «επίθεση με οβίδες πυροβολικού εναντίον κατοικημένης περιοχής», με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και σπίτια να υποστούν ζημιές.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για θύματα στην Μποροντιάνκα βορειοδυτικά του Κιέβου και για 400 αγνοούμενους πολίτες στο Χοστομέλ επίσης βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Στο Κίεβο βρέθηκε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή και κατάγραψε τις εικόνες ολέθρου στην Μποροντιάνκα, όπου σύμφωνα με τοπικό εισαγγελέα, στην πόλη τα θύματα είναι περισσότερα από την Μπούκα. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι στη θηριωδία στην Μπούκα συμμετείχαν και μισθοφόροι.

Ηρεμία επικρατεί στη Λβιβ το τελευταίο 48ωρο. Ωστόσο, επικράτησε αναστάτωση στην περιοχή λόγω νέων εκρήξεων στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από τη Λβιβ, τη μεγαλούπολη της δυτικής Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές αρχές δεν μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αμάχων από την Ιζιούμ, πάνω στη γραμμή του ανατολικού μετώπου, ούτε να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια επειδή η πόλη αυτή βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, Ολέχ Σινεγκούμποφ. Οι περιφέρειες του Χαρκόβου, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ βιώνουν τις χειρότερες συγκρούσεις αφότου οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή
Αποστολή στο Κίεβο: Αλεξία Καλαϊτζή
Κάμερα: Φώτης Πάντος
Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος