Ουκρανία: Συναγερμός για ρωσικές επιθέσεις νότια & ανατολικά – Ανησυχία για το τι θα συμβεί στο Ντονμπάς

Στην κατάληψη των ανατολικών και νότιων περιοχών της Ουκρανίας επικεντρώνεται η Ρωσία, έχοντας αποδεσμεύσει τις δυνάμεις της από τον βορρά. Ο ρωσικός στρατός αναμένεται να ξεκινήσει επιχείρηση στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 5 τραυματίστηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε περιφερειακός κυβερνήτης το βράδυ του Σαββάτου.

Ανησυχία και για το τι θα ακολουθήσει στο Ντονμπάς, όπου ετοιμάζονται για μεγάλη επίθεση οι ρωσικές δυνάμεις, προκαλεί και ο διορισμός του Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ ως επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, στρατηγού με μεγάλη εμπειρία στον άγριο και καταστροφικό πόλεμο στη Συρία.

Πάντως, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών είναι πολύ χαμηλό, ενώ μεγάλο μέρος των ρωσικών δυνάμεων που έχει αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Ουκρανία δεν θέλει να επιστρέψει στο μέτωπο.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και η διεθνής κατακραυγή για τις θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι στο χωριό Μακάριφ, κοντά στο Κίεβο, ενώ κατήγγειλαν βιασμούς ανηλίκων από Ρώσους στρατιωτικούς στη Μπούκα, καλώντας τον ΟΗΕ να διενεργήσει έρευνα.

Στο Κραματόρσκ, ο νεώτερος απολογισμός από την πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό αναφέρει 52 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά, και 109 τραυματίες. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι σοβιετικής κατασκευής και υπάρχουν στο οπλοστάσιο και των δυο πλευρών.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών σε αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην περιφέρεια Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταστράφηκαν ένα μαχητικό MiG-29 και ένα ελικόπτερο Mi-8.

Οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν τους αμάχους στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές αμέσως προειδοποιώντας ότι η Ρωσία “συγκεντρώνει δυνάμεις για μια επίθεση”.

Για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις συμφωνήθηκε να ανοίξουν  δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ένας για την μαρτυρική Μαριούπολη.

Συνολικά 4.532 άμαχοι απομακρύνθηκαν από ουκρανικές πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων το Σάββατο, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.

Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες στο νότο συνεχίζονται, με τις αρχές της Οδησσού, η οποία δέχθηκε την Παρασκευή σφοδρά πυραυλικά πλήγματα, να αποφασίζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι τη Δευτέρα καθώς αναμένονται νέες πυραυλικές επιθέσεις.

Επικεντρώνονται ανατολικά οι ρωσικές δυνάμεις – Χάρκοβο και Μαριούπολη οι επόμενοι στόχοι, σύμφωνα με τον Στ. Φραγκούλη, αντιστράτηγο ε.α. (video)

Ουκρανία: Συναγερμός για ρωσικές επιθέσεις νότια & ανατολικά – Ανησυχία για το τι θα συμβεί στο Ντονμπάς

Κατά πηγές του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας χιλιάδες επιπλέον Ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, δεδομένου ότι στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές, προεξόφλησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, ειδικά όσες αποχώρησαν από την περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

H ΕΡΤ στο κατεστραμμένο Τσερνίχιβ — «700 νεκροί από την αρχή του πολέμου»

Ουκρανία: Συναγερμός για ρωσικές επιθέσεις νότια & ανατολικά – Ανησυχία για το τι θα συμβεί στο Ντονμπάς
(AP /Evgeniy Maloletka)

“Πόλεμος” ευθυνών για τις θηριωδίες

H σφαγή αμάχων χθες στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στα ανατολικά συνεχίζει να προκαλεί αντιπαράθεση Κιέβου – Μόσχας, ενώ νέα θηριωδία στο Μακαρίβ καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές. Πρόκειται για περιοχή κοντά στο Κίεβο, με τα δήμαρχο να κάνει λόγο για 132 σορούς αμάχων που σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή αμάχων στο Κραματόρσκ – Αλληλοκατηγορίες για τα πλήγματα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την πυραυλική επίθεση εναντίον του σταθμού άλλο ένα έγκλημα πολέμου  της Ρωσίας ενώ συνέντευξή του στο δίκτυο CBS καταγγέλλει ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες έχουν υποκλέψει ρωσικές συνομιλίες που αποδεικνύουν τα ρωσικά εγκλήματα.

Ουκρανία: Συναγερμός για ρωσικές επιθέσεις νότια & ανατολικά – Ανησυχία για το τι θα συμβεί στο Ντονμπάς
Μπούκα (AP /Rodrigo Abd)

«Σθεναρή παγκόσμια αντίδραση» για το Κραματόρσκ ζητάει ο Ζελένσκι – Καταγγελίες για αγριότητες

Η Ρωσία αρνείται την εμπλοκή της στην επίθεση δηλώνοντας ότι οι πύραυλοι, τύπου Τότσκα χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις κι εκτοξεύτηκαν από περιοχή υπό ουκρανικό έλεγχο. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι και η Ρωσία διατηρεί αποθέματα πυραύλων Τότσκα τους οποίους έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένως στο Ντονμπάς.

Για εγκλήματα πολέμου μιλά και η Δύση που συγκεντρώνει στοιχεία για την απόδειξή τους.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος