Επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία υποσχέθηκε ο Τζόνσον στη συνάντηση με Ζελένσκι στο Κίεβο

Επιπλέον οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία υποσχέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη το Σάββατο στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι . Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι η χώρα του θα παράσχει στην Ουκρανία 120 τεθωρακισμένα οχήματα, drones και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα.

Η βοήθεια προστίθεται στον υψηλού επιπέδου στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (130 εκατομμυρίων δολαρίων) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα παράσχουμε υποστήριξη ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τις συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Χάρη στην ακλόνητη ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, στον ακατανίκητο ηρωισμό και το θάρρος του ουκρανικού λαού τα τερατώδη σχέδια του (Βλαντίμιρ) Πούτιν ματαιώθηκαν», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Η Ουκρανία αψήφησε τις προβλέψεις και απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από τις πύλες του Κιέβου, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο στρατιωτικό κατόρθωμα του 21ου αιώνα» σημείωσε.

Η Βρετανία θα εγγυηθεί, επίσης, επιπλέον ποσό 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική της εγγύηση του δανείου στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, θα απελευθερώσει τους δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές από την Ουκρανία και θα λάβει άλλα μέτρα για την απελευθέρωση του εμπορίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία θα συνεχίσουν να αυστηροποιούν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Μαζί με τους εταίρους μας, θα εντείνουμε την οικονομική πίεση και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε, κάθε εβδομάδα, τς κυρώσεις στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι στα μέτρα θα περιλαμβάνεται και η απεμπλοκή από τη χρήση ρωσικών υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος