Σκληρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ — Φωτιά μετά από διαρροή πετρελαίου σε χημικό εργοστάσιο

Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να έχουν πιθανότατα μεγάλο αριθμό απωλειών. Ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε το χημικό εργοστάσιο του Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, μετά από διαρροή τόνων πετρελαίου, όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι.

«Ο λαός της Ουκρανίας δείχνει απίστευτη δύναμη και αντοχή» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαι στο Κίεβο για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε την ανοικοδόμηση της όμορφης χώρας σας» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει ένα σαφές μήνυμα την επόμενη εβδομάδα σχετικά με ενδεχόμενη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στην ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας». Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει δημοσίως χρονοδιάγραμμα.

«Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον», τόνισε από την πλευρά του, ο Β. Ζελένσκι.

Σκληρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ — Φωτιά μετά από διαρροή πετρελαίου σε χημικό εργοστάσιο
Photo by Sergei SUPINSKY / AFP

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να ασκηθεί διεθνής πίεση για τον τερματισμό του αποκλεισμού από τη Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επιτρέποντας τις εξαγωγές που απαιτούνται για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Τάρας Βισότσκι ανέφερε ότι περίπου 300.000 τόνοι σιτηρών ενδέχεται να έχουν καταστραφεί καθώς εκτιμάται ότι βρίσκονταν σε αποθήκες στο λιμάνι Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, για τις οποίες, το Κίεβο πιστεύει ότι καταστράφηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη του Μικολάιβ, τελειώνουν τα πυρομαχικά του ουκρανικού στρατού, καθώς συνεχίζονται οι σκληρές μάχες ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Στη Χερσώνα, που έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, άρχισαν να μοιράζουν ρωσικά διαβατήρια στους Ουκρανούς κατοίκους. Διαβατήρια αναμένεται να μοιραστούν και στους κατοίκους της  Ζαπορίζια.

Εν τω μεταξύ, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε  ότι βοήθησε στην αποκατάσταση της διαδικτυακής σύνδεσης μεταξύ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και των σέρβερ του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν από εκτέλεση δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό που καταδικάστηκαν από δικαστήριο του κατεχόμενου Ντονέτσκ επειδή πολεμούσαν με την ουκρανική πλευρά, ενώ αναμένεται να δικαστεί και ένας Νοτιο-Κορεάτης.

«Τόσο το υπουργείο Άμυνας, αλλά και η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι ξένοι πολίτες θα διασωθούν» δήλωσε ο βουλευτής Φεντίρ Βενισλάβσκι στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος