Αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων – Σφυροκοπούν Κίεβο & Τσερνίχιβ, στόχος το Ντονμπάς

ρωσικές δυνάμεις αναδιοργανώνονται κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ για να επικεντρωθούν στο Ντονμπάς, διαμηνύει η Ρωσία. Κατά την αναδιάταξή τους σφυροκοπούν τις δύο πόλεις, επιβεβαιώνοντας τους Ουκρανούς και τα δυτικά κράτη που ποτέ δεν πήραν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα μειώσει τους βομβαρδισμούς για χάρη των διαπραγματεύσεων.

Ανασυντάσσονται οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Κίεβο και στην πόλη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, για να επικεντρώσουν τη δράση τους σε άλλες περιοχές και να ολοκληρώσουν την «απελευθέρωση» της περιφέρειας του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Την Τρίτη, η Ρωσία είχε αναφέρει ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται στις δύο αυτές περιοχές, με τα μέτωπα του πολέμου την Ουκρανία να παραμένουν ενεργά.

Στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές Αρχές καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το κτήριο του Ερυθρού Σταυρού, παρά το ευδιάκριτο έμβλημά του που υποδηλώνει παρουσία τραυματιών, πολιτών ή ανθρωπιστικής βοήθειας, και κάνουν λόγο για ακόμα ένα έγκλημα πολέμου του ρωσικού στρατού.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν πυρομαχικά φωσφόρου και βομβαρδίζουν οικισμούς στο μέτωπο που χωρίζει εδάφη που ελέγχονται από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Ο ίδιος είπε ότι η τελευταία προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη πιθανώς απέτυχε, καθώς δεν επιτρεπόταν να περάσουν οχηματοπομπές αμάχων.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από το Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου. Στις πρώτες εικόνες μέσα από την πόλη, που από τη Δευτέρα έχει περάσει στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, αποτυπώνεται η απόλυτη καταστροφή. Σπίτια καμένα και άμαχοι να κείτονται νεκροί στους δρόμους. Οι Αρχές στην ουκρανική πρωτεύουσα έδωσαν μάλιστα και έναν πρώτο απολογισμό των θυμάτων από την πολιορκία της πόλης. Όπως ανακοίνωσαν, 200 με 300 πολίτες και 50 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Στο Μικολάγεφ, στη νότια Ουκρανία, περίπου 80 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 450 τραυματίστηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης. Ο Ολεξάντρ Σενκέβιτς υποστήριξε, επίσης, ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στο Μικολάγεφ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, καθώς υπάρχει κίνδυνος έκρηξης από τον οπλισμό τους.  Ζήτησε μάλιστα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της απαγορευμένης ζώνης στο Τσερνόμπιλ και να συστήσει ειδική αποστολή για να μειωθεί ο κίνδυνος επανάληψης μίας πυρηνικής καταστροφής. Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Επιφυλακτική η Δύση έναντι των ρωσικών ανακοινώσεων

Με προβληματισμό και διστακτικότητα αντιμετωπίζει η Δύση και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες τις ανακοινώσεις της Μόσχας για δραστική μείωση της στρατιωτικής της δραστηριότητας. Παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για ανασύνταξη δυνάμεων και ελιγμό του Πούτιν. Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να αλλάξει το κλίμα, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν απέδωσαν τίποτα «ελπιδοφόρο» ούτε καμία «πρόοδο».

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις

Πολύ μακριά από τις ανακοινώσεις για μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας η εικόνα σε Κίεβο και Τσερνίχιβ. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μείωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά τη δέσμευση της Μόσχας, ενώ στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, βιομηχανικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν τρία πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σέρχι Χαμάλιι.

Η “μειωμένη δραστηριότητα” του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ“, πρόσθεσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ.

Στο Κίεβο μαίνονται οι σφοδρές μάχες στο βορειοδυτικό μέτωπο κυρίως σε Βορζέλ, Μπούκα και Γκοστομέλ, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Ευτυχία Πενταράκη. Από τις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται στους κατοίκους να επιστρέψουν στο Ιρπίν, που έχει περάσει και πάλι στον έλεγχο των Ουκρανών, μια έρημη πόλη με εκτεταμένες καταστροφές.

Στο Χάρκοβο ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει την πόλη με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP. «Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού. Οι δύο πόλεις βομβαρδίζονταν σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και έναν μήνα, χωρίς να πέσουν τελικά στα χέρια της Μόσχας.

Στη Οδησσό σημειώθηκε καταιγισμός πυρών την Τετάρτη. Πρόκειται για αντιαεροπορικά πυρά που στόχευαν ρωσικά αεροσκάφη που κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις, τόνισε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κώστας Καντούρης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο ρωσικός στόλος ενισχύεται στις κλειστές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπου για 90 πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα η περιοχή είναι κλειστή από τον ρωσικό στόλο.

Την Τετάρτη σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο Λουγκάνσκ. Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή. «Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη

Στην άρνηση της Ρωσίας να κηρύξει εκεχειρία, στην Μαριούπολη, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία στην πόλη. Πάντως, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν την Τετάρτη τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία με την αγωνία για την τύχη των αμάχων που βρίσκονται για μέρες χωρίς τρόφιμα, νερό και φαρμακευτική φροντίδα να μεγαλώνει.

Την ίδια ώρα, οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης κατήγγειλαν ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης  μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία. «Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

Η κατάσταση επί του εδάφους της Μαριούπολη είναι τραγική και αυτό είναι το βασικό μας μέλημα για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας” επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Τον βομβαρδισμό γραφείου της Συμβουλευτικής αποστολής της Ε.Ε. στη Μαριούπολη κατήγγειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων – Σφυροκοπούν Κίεβο & Τσερνίχιβ, στόχος το Ντονμπάς
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Προβληματισμός και διστακτικότητα στη Δύση

Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν. Αυτή η ενέργεια θέτει υπό περαιτέρω πίεση τη ρωσική πλευρά και μαρτυρά τις δυσκολίες της σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη των μονάδων της στις περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα τόνισε ότι βλέπει θετικά σημάδια από τις συνομιλίες, αλλά η Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει τις αμυντικές της προσπάθειες καθώς δεν έχει λόγο να εμπιστεύεται κάποιους αντιπροσώπους μιας δύναμης που συνεχίζει να πολεμά για την καταστροφή της. Επιφυλακτική είναι και η αμερικανική πλευρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτεμπεργκ σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι η Ρωσία υποτίμησε την αντίσταση της Ουκρανίας, ενώ εκ παραλλήλου υπερτίμησε τις δικές τις στρατιωτικές δυνατότητες και γι’ αυτό σήμερα αναγκάζεται να αναμορφώσει τα σχέδια της. Σημείωσε επίσης ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασιλειο, έχουν ενισχύσει σημαντικά, μέσω της παροχής αμυντικών οπλικών συστημάτων, τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε ως «απειλητική» την κατάσταση που διαμορφώνει το «πολύ ιμπεριαλιστικό όραμα» της Ρωσίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκάλεσε «παγκόσμια επισιτιστική κρίση» και ήγειρε κίνδυνο «λιμού» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον «σιτοβολώνα της Ευρώπης».

Μέσα σε όλα αυτά, σε μερική αναδίπλωση ως προς το αίτημά της να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που στέλνει στην ΕΕ προχώρησε η Ρωσία. Η Μόσχα δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν στο εθνικό της νόμισμα για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση στο νέο καθεστώς αποπληρωμής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος