Ουκρανία: Σε ρωσικό κλοιό το Αζοφστάλ – Παραμένουν περίπου 100 άμαχοι

Συνεχές είναι το σφυροκόπημα του ρωσικού στρατού στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη προκειμένου να το καταλάβουν, με τους Ουκρανούς να καταγγέλλουν κλιμάκωση των επιχειρήσεων, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πολιορκούμενο εργοστάσιο παραμένουν περίπου 100 άμαχοι. Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες μαίνονται στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του τη Δευτέρα (9/5) επιχείρησε να προσομοιάσει την εισβολή στην Ουκρανία με τη νίκη του ρωσικού στρατού, επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου εκατό άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας (9/5) πως στον αχανή χώρο των εγκαταστάσεων βρίσκονται άμαχοι, πέρα από τους 100.000 κατοίκους σε άλλους τομείς της πόλης, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.
«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ποιοι ανάμεσά τους θέλουν να φύγουν από την πόλη», λιμάνι στρατηγικής σημασίας στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, είπε ο κ. Κιριλένκο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Ουκρανία: Σε ρωσικό κλοιό το Αζοφστάλ – Παραμένουν περίπου 100 άμαχοι
(AP Photo/Alexei Alexandrov)

Την ίδια ώρα, ένας από τους Ουκρανούς μαχητές που βρίσκονται στο χαλυβουργείο της Μαριούπολης δήλωσε τη Δευτέρα (9/5) ότι εξακολουθούν να υπερασπίζονται την πόλη. Ο Βαλερι Παντιτέλ, ο οποίος είναι επικεφαλής των συνοριοφυλάκων στην περιοχή του Ντονέτσκ, είπε ότι οι μαχητές «κάνουν τα πάντα για να κάνουν περήφανους αυτούς που υπερασπίζονται την πόλη στο μέλλον».
Στην ομιλία του σε βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εθνική υπηρεσία συνοριοφυλάκων, ο Παντιτέλ είπε ότι μεταξύ των μαχητών περιλαμβάνονται συνοριοφύλακες, στρατιώτες, εθνική αστυνομία και μέλη της εθνικής φρουράς.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο πως όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου απομακρύνθηκαν από την Αζοφστάλ.
Η εγκατάσταση είναι ο τελευταίος τομέας της πόλης που δεν έχει καταληφθεί ακόμη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σφυροκοπούνται περιοχές στο Ντονμπάς – Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό κατά την επίσκεψη Σαρλ Μισέλ

Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν αρκετές περιοχές. Τρεις πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό, την ώρα που πραγματοποιούσε επίσκεψη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο, ενώ στο Χάρκοβο, οι ουκρανικές δυνάμεις, αποκρούουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

«Τρεις πύραυλοι Dagger εκτοξεύτηκαν από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22. Επλήγησαν τουριστικές υποδομές. Πέντε κτίρια καταστράφηκαν. Η φωτιά κατασβέσθηκε, δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», αναφέρει το μήνυμα του δημοτικού συμβουλίου της Οδησσού στο Telegram.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ είχε υποχρεωθεί να μπει σε καταφύγιο εξαιτίας πυραυλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Οδησσό.

«Το Κρεμλίνο θέλει να καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα το πετύχει ποτέ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ώρες μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη του σοβιετικού στρατού απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ουκρανία: Σε ρωσικό κλοιό το Αζοφστάλ – Παραμένουν περίπου 100 άμαχοι
(AP Photo/Felipe Dana)

Πούτιν: Η Ρωσία δέχεται άμεση απειλή από τη Δύση

Τη νίκη του ρωσικού στρατού, επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχείρησε να προσομοιάσει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ομιλία του για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ δεν ανακοίνωσε νέες νίκες και διέψευσε τις προβλέψεις που τον ήθελαν να προχωρεί σε νέες μεγαλεπήβολες δηλώσεις ή απειλές.
Πάντως, επιχείρησε να δικαιολογήσει την εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η χώρα του δεχόταν άμεση απειλή από τη Δύση.

“Σύντομα η χώρα μου θα γιορτάζει δυο νίκες”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περπατώντας μόνος του, στο άδειο Κίεβο.

Ανησυχία Μπάιντεν για αδιέξοδο στις κινήσεις του Πούτιν για τον τερματισμό πολέμου

Την ανησυχία του ότι ο Πούτιν δεν έχει τρόπο να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε τη Δευτέρα (9/5) ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του εξετάζει τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό. Μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο Ποτόμακ, προάστιο της Ουάσινγκτον, επανέλαβε εξάλλου για πολλοστή φορά την εκτίμησή του πως ο κ. Πούτιν πίστευε εσφαλμένα ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα διέλυε το NATO και την ΕΕ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες συσπειρώθηκαν στο πλευρό των Ουκρανών.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, ο ρώσος πρόεδρος είναι εξαιρετικά υπολογιστής και το πρόβλημα του είναι τώρα πως «δεν έχει δρόμο να βγει» από τη σύρραξη, προσθέτοντας πως ο ίδιος και κυβέρνησή του εξετάζουν «τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό».

Νωρίτερα, υπέγραψε νόμο που ενεργοποιεί μέτρο της εποχής του Ρούζβελτ για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, μιλώντας για «άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους να υπερασπιστούν τη χώρα και τη δημοκρατία του έναντι του βάρβαρου πολέμου του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Ο ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε μέσω Twitter τις ΗΠΑ για την υποστήριξή της στον «αγώνα για την ελευθερία και το μέλλον μας» κάνοντας λόγο περί «ιστορικού βήματος».

Ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας την ομιλία Πούτιν τη χαρακτήρισε ως ιστορικό ρεβιζιονισμό προσθέτοντας, ότι ο ισχυρισμός του Ρώσου προέδρου ότι η επιθετικότητα της Δύσης οδήγησε στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν «κατάφωρος παραλογισμός».

Οι ΗΠΑ «βλέπουν ενδείξεις» πως Ουκρανοί μεταφέρονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κέρμπι δήλωσε τη Δευτέρα (9/5) ότι οι ΗΠΑ «βλέπουν ενδείξεις» πως Ουκρανοί μεταφέρονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία. «Βεβαίως έχουμε δει ενδείξεις ότι Ουκρανοί μεταφέρονται στη Ρωσία, δεν μπορώ να πω πόσοι είναι οι καταυλισμοί ή πώς μοιάζουν», είπε ο κ. Κέρμπι κατά την τακτική ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανία: Σε ρωσικό κλοιό το Αζοφστάλ – Παραμένουν περίπου 100 άμαχοι
(AP Photo/Alex Brandon)

«Όμως έχουμε ενδείξεις πως Ουκρανοί εκτοπίζονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία», επέμεινε, αποκαλώντας το γεγονός αυτό «εξωφρενικό», αντίθετο με τη συμπεριφορά «υπεύθυνης δύναμης». «Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να δεις αποδείξεις της ρωσικής βαρβαρότητας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Κάθε φορά που νομίζεις ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να πέσουν πιο χαμηλά, σου αποδεικνύουν πως κάνεις λάθος», υπερθεμάτισε.

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περίπου 1,16 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί από την πατρίδα τους στη Ρωσία αφότου άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους περίπου 205.000 παιδιά.

Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον καταγγέλλουν ότι η Μόσχα εκτοπίζει παρά τη θέλησή τους πολίτες της Ουκρανίας και δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση. Η Ρωσία το αρνείται, αντιτείνει ότι σκοπός των μετακινήσεων αμάχων είναι να σωθούν από τις εχθροπραξίες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μήνυμα ενότητας από Μακρόν και Σολτς

Μήνυμα ενότητας αλλά και στενού συντονισμού των επόμενων κινήσεων Γερμανίας-Γαλλίας ως προς τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, έστειλαν από το Βερολίνο, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμμανουέλ Μακρόν.
“Η γαλλο-γερμανική φιλία ως ατμομηχανή της Ευρώπης, είναι σημαντικότερη από ποτέ, ειδικά σήμερα που υπερασπίζεται τις αρχές και αξίες της”, είπε ο Γερμανός καγκελάριος, ενώ και οι δύο ηγέτες, υπογράμμισαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ουκρανία, και την στήριξή τους για κατάπαυση του πυρός, ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε επέκταση του πολέμου. Αυτή είναι η πρόκληση για τη γενιά μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη «συντονισμένης πολιτικής αντίδρασης από την πλευρά της Ευρώπης» σε όλα τα επίπεδα. Για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ο Μακρόν είπε ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τις χώρες που έχουν επιφυλάξεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος