Με φόντο την Ουκρανία η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο- Το μήνυμα της συνάντησης με τον Σολτς

Μήνυμα ενότητας αλλά και στενού συντονισμού των επόμενων κινήσεων Γερμανίας – Γαλλίας ως προς τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, έστειλαν Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στην καγκελαρία. Πρόκειται για μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό ανήμερα της 9ης Μαΐου Ημέρας της Ευρώπης.

Η παράδοση των γαλλο-γερμανικών σχέσεων θέλει την πρώτη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στον Γερμανό καγκελάριο και αντιστρόφως. Τη Δευτέρα ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επισκέφθηκε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Το γεγονός ότι η πρόσκληση Σολτς και η επίσκεψη Μακρόν πραγματοποιήθηκε την 9η Μαίου, την ημέρα της Ευρώπης, ήταν το πρώτο, το ευρωπαϊκό, μήνυμα. Ένα δεύτερο μήνυμα έστειλαν τα χρώματα της Ουκρανίας, με τα οποία «ντύθηκαν» η Πύλη του Βραδεμβούργου και ο Πύργος του Άιφελ, προσδιορίζοντας συμβολικά και το περιεχόμενο των συνομιλιών Σολτς-Μακρόν στην καγκελαρία του Βερολίνου.

«Η γαλλο-γερμανική φιλία ως “ατμομηχανής της Ευρώπης” είναι σημαντικότερη από ποτέ», ειδικά σήμερα που υπερασπίζεται τις αρχές και αξίες της, είπε ο καγκελάριος Σολτς. Και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ουκρανία και την στήριξή τους για κατάπαυση του πυρός, ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά «η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί μία ειρήνη καθ΄ υπαγόρευσιν», είπε ο Σολτς.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε επέκταση του πολέμου. Αυτή είναι η πρόκληση για τη γενιά μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη «συντονισμένης πολιτικής αντίδρασης από την πλευρά της Ευρώπης» σε όλα τα επίπεδα. Για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ο Μακρόν είπε ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τις χώρες που έχουν επιφυλάξεις.

Πριν τη συνάντηση Σολτς – Μακρόν στο Βερολίνο είχε κυκλοφορήσει το σενάριο μίας κοινής επίσκεψης των δύο ηγετών στο Κίεβο. Συζήτηση πιθανότατα έγινε. Όμως επίσκεψη Σολτς-Μακρόν στον Ζελένσκι δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά το Στρασβούργο, ανέπτυξε και στο Βερολίνο την πρότασή για έναν «νέο, ευρωπαϊκό, πολιτικό χώρο». Η πρόταση αφορά ιδίως την Ουκρανία και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά θέλουν να συνδεθούν με την ΕΕ αλλά όχι τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται σε ενταξιακή πορεία. «Δεν πρέπει να σταματήσουμε αυτά που ξεκινήσαμε», είπε ο Σολτς. Το επανέλαβε και ο Εμανουέλ Μακρόν που ήταν αρνητικός στο παρελθόν στην ένταξη νέων μελών. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ από κοινού με τη Γερμανία θα οργανώσουν τη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πριν το Συμβούλιο του Ιουνίου.

Συναινετικός εμφανίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος και στις άλλες προτάσεις του Γάλλου προέδρου για τις θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ. «Δεν θα είμαστε εμείς που θα τις εμποδίσουμε», είπε ο Σολτς. Ωστόσο οι αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ που προτείνει ο Μακρόν είναι χρονοβόρα με αβέβαιη έκβαση. «Μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς αλλαγές συνθηκών», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, «οι αποφάσεις πλειοψηφίας είναι σημαντικές για μένα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος