Σκληρές μάχες στην Αν. Ουκρανία και νέα έφοδος στο Αζοφστάλ μετά τη φιέστα Πούτιν

Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν αρκετές περιοχές, ενώ η Ρωσία γιόρτασε την επέτειο για την Ημέρα της Νίκης επί των Ναζί, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κατηγορεί τη Δύση ότι ετοιμαζόταν να εισβάλει στα εδάφη της. Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν νέα έφοδο στη βιομηχανική ζώνη Αζοφστάλ της Μαριούπολης, μέσα στην οποία παραμένει αδιευκρίνιστος αριθμός Ουκρανών πεζοναυτών και μελών του Τάγματος Αζόφ, οι οποίοι αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα.

Με κάθε τρόπο ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να καταλάβει το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να καταγγέλλει κλιμάκωση των επιχειρήσεων.

Στο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν μαζικά από το Σεβεροντονέτσκ, τη μοναδική μεγάλη πόλη που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου και απειλείται να πέσει στα χέρια των Ρώσων.

Σκληρές μάχες διεξάγονται γύρω από τις πόλεις Ρουμπίζνε και Μπιλοχορίβκα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε 60 ανήλθαν οι νεκροί από την επίθεση σε σχολείο του Λουγκάνσκ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Νοτιότερα, πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό καθώς πραγματοποιούσε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πόλη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος οδηγήθηκε σε καταφύγιο.

«Τρεις πύραυλοι Dagger εκτοξεύτηκαν από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22. Επλήγησαν τουριστικές υποδομές. Πέντε κτήρια καταστράφηκαν. Η φωτιά κατασβέσθηκε, δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Οδησσού σε μήνυμά τουστο Telegram.

«Το Κρεμλίνο θέλει να καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα το πετύχει ποτέ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ώρες μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη του σοβιετικού στρατού απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, ήρθα στην Οδησσό την Ημέρα της Ευρώπης με ένα απλό μήνυμα. Δεν είστε μόνοι σας. Στεκόμαστε στο πλευρό σας. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε» τόνισε νωρίτερα ο Σαρλ Μισέλ.

Βορειότερα, στο Χάρκοβο, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και αποκρούουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Σφοδροί είναι οι βομβαρδισμοί και στο Μικολάιφ.

Εντυπωσιακή φιέστα Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία με κατηγορίες κατά της Δύσης

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στην Κόκκινη Πλατεία, ανήμερα της επετείου για την νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τελικά γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης, που είναι η 9η Μαΐου στη Ρωσία και διαψεύδοντας τις προβλέψεις, δεν προανήγγειλε καμία «συντέλεια». Παραλλήλισε την επιχείρηση της Ρωσίας στο Ντονμπάς με τη σοβιετική αντίσταση στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι ετοιμαζόταν να εισβάλει στα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.

Σκληρές μάχες στην Αν. Ουκρανία και νέα έφοδος στο Αζοφστάλ μετά τη φιέστα Πούτιν
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπερασπίζονται τη «μητέρα πατρίδα στην Ουκρανία».

«Προετοίμαζαν ανοιχτά ακόμα μία τιμωρητική επιχείρηση στο Ντονμπάς, να εισβάλουν στα ιστορικά εδάφη μας, μεταξύ των οποίων και στην Κριμαία. Στο Κίεβο συζητούσαν την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υποστήριξε ότι «η Ρωσία απώθησε αυτή την επιθετικότητα με έναν προληπτικό τρόπο», προσθέτοντας: «Ήταν η μόνη σωστή και καίρια απόφαση, η απόφαση ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και ισχυρού έθνους».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί «η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου». Στα 11 λεπτά που διήρκεσε η πολυαναμενόμενη ομιλία του δεν ανακοινώθηκε, όπως πολλοί αναλυτές προέβλεπαν, η κήρυξη γενικευμένου πολέμου στην Ουκρανία.

Σκληρές μάχες στην Αν. Ουκρανία και νέα έφοδος στο Αζοφστάλ μετά τη φιέστα Πούτιν
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ αλλά και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές συμμετείχαν στην μεγαλειώδη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Ωστόσο, ρωσικά αεροσκάφη δεν πέταξαν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία «εξαιτίας του καιρού».

Σκληρές μάχες στην Αν. Ουκρανία και νέα έφοδος στο Αζοφστάλ μετά τη φιέστα Πούτιν
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Παρελάσεις έγιναν σε 28 ρωσικές πόλεις με τη συμμετοχή 65.000 ατόμων.

Στη Μαριούπολη, ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ ηγήθηκε πορείας με δεκάδες άλλα άτομα, ενώ και στη Χερσώνα, την οποία ελέγχουν οι Ρώσοι, έγιναν εκδηλώσεις με κόσμο που κρατούσε σοβιετικές σημαίες.

Λίγο πριν αρχίσει η παρέλαση στη Μόσχα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελέσνκι, με νέο μήνυμά του για την ημέρα της νίκης εναντίον των Ναζί, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα κερδίσει τον πόλεμο.

«Την ημέρα της Νίκης επί του Ναζισμού, πολεμάμε για μια νέα νίκη. Ο δρόμος γι’ αυτήν είναι δύσκολος, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα νικήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι Ουκρανοί μάχονται για την ελευθερία των παιδιών τους και γι’ αυτό θα νικήσουν.

Ο γνωστός ρωσικός ιστότοπος Lenta.ru δημοσίευσε τη Δευτέρα κείμενα που ασκούσαν κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και καταδίκαζαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως διαπίστωσε ο ιστότοπος «Mediazona».

Τα κείμενα στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν από τον ιστότοπο, ενώ αντίγραφά τους βρίσκονται στο web–αρχείο. Οι τίτλοι των κειμένων ήσαν οι εξής: «Οι δαπάνες ρεκόρ για τον στρατό δεν βοήθησαν την Ρωσία να νικήσει την Ουκρανία», «Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να λένε για τα αρνητικά», «Η Ρωσία κατέστρεψε ολοσχερώς την Μαριούπολη» και «η Ουκρανία ακύρωσε τα σχέδια του Πούτιν».

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τους δασμούς στον ουκρανικό χάλυβα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναστείλουν τους δασμούς στον ουκρανικό χάλυβα για ένα χρόνο για να στηρίξουν τις εξαγωγές της χώρας που πλήττεται από τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

«Η ουκρανική χαλυβουργία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομική ισχύ της χώρας, καθώς απασχολεί 1 στους 13 Ουκρανούς με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος