Ουκρανία: «Ως τα σύνορα με τη Ρωσία» ανακτώνται εδάφη – «Κόκκινη γραμμή» το Χάρκοβο

Στον απόηχο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για διεύρυνηση με ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, το Κρεμλίνο προειδοποιεί για «εκτεταμένες επιπτώσεις που θα αλλάξουν ριζικά την παγκόσμια κατάσταση», σύμφωνα με δήλωση του  υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ενώ η Ουκρανία κάνει λόγο για αδιέξοδο του ρωσικού σχεδίου τόσο στα ανατολικά όσο και στο Χάρκοβο που φέρεται να «απελευθερώθηκε».

«Οι κατακτητές δεν θέλουν ακόμα να παραδεχτούν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο και η λεγόμενη «ειδική επιχείρηση» τους έχει ήδη χρεοκοπήσει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έχουν φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία, υποστήριξε  ο κυβερνήτης της βορειοανατολικής περιφέρειας, όπου βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί απώθησαν εισβολή ρωσικής ομάδας αναγνώρισης και σαμποτάζ στη βορειοανατολική επαρχία Σούμι, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι απειλούν το Σεβεροντόνετσκ στο ανατολικό άκρο «που κρατάει το κλειδί» για τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διασχίσει ένα ποτάμι για να προελάσει απωθήθηκε με μεγάλες απώλειες εξοπλισμού, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουγκάνσκ Σεργκί Γκαϊντέι.

Ανατινάχτηκαν σιδηροδρομικές γέφυρες που οδηγούν στο Σεβεροντόνετσκ ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός στο Facebook , δημοσιεύοντας βίντεο από τεράστια έκρηξη.

Ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι είπε χθες Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προελάσει στα διοικητικά όρια της Λουγκάνσκ, ενώ ο Ουκρανός περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι αντέκρουσε τους ρωσικούς ισχυρσιμούς ως αποκυήματα «φαντασίας», αφού , όπως είπε οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κατορθώσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι έπληξε τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών στο γειτονικό Ντόνετσκ, χωρίς να επιβεβαιώνει πληροφορίες για νέες απώλειες αμάχων.

Ουκρανία: «Ως τα σύνορα με τη Ρωσία» ανακτώνται εδάφη – «Κόκκινη γραμμή» το Χάρκοβο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης πως οι δυνάμεις του κατέρριψαν αεροσκάφος Su-25 κοντά στο Χάρκοβο και ένα Su-24 κοντά στο Φιδονήσι.

Οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν επίσης δύο συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και ραντάρ, ενώ 15 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν γύρω από το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

«Η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς χάνει τη δυναμική»

«Τα αποδυναμωμένα ρωσικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να επιτύχουν ουσιαστικά κέρδη και το σχέδιο μάχης της Μόσχας βρίσκεται σημαντικά πίσω από το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία μπορεί να έχασε το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων  και είναι «απίθανο να επιταχύνει δραματικά» την προέλασή της τις επόμενες 30 ημέρες.

Οι Ουκρανοί διοικητές λένε ότι αναμένουν καμπή υπέρ τους μέχρι τον Αύγουστο, αλλά οι δυτικές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση θα μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς που θα παραταθεί μέχρι το επόμενο έτος.

Το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο, και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι «η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Πυραυλικά χτυπήματα και στην Οδησσό

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ρωσικός πύραυλος έπληξε περιοχή κοντά στην πόλη-λιμάνι Οδησσό, καταστρέφοντας χώρο διαμονής τουριστών και τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Τέσσερα πυραυλικά πλήγματα ανακοίνωσε ο κυβέρνήτης της πόλης Λβιβ με στρατιωτικούς στόχους κοντά στα σύνορα με την Πολωνία αλλά και ο δήμαρχος της πόλης Μικολάεβ στο νότο.

Στη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης, περίπου 600 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε υπόγειες σήραγγες και αποθήκες κάτω από  το χαλυβουργείο Azovstal.

Ο ουκρανικός στρατός περιγράφει «μαζικά πλήγματα από ξηράς και αέρος» από τους Ρώσους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας

Σσχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας διόρισε τον υποστράτηγο Ίχορ Ταντσιούρα προκειμένου να διαδεχθεί τον Γιούριι Χαλούσκινστη διοίκηση του στρατού.

Το υπουργείο ‘Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ο Ταντσιούρα είναι πεπειραμένος αξιωματικός που είχε διατελέσει αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η εκρηκτική διόγκωση της εδαφικής άμυνας της χώρας είναι τεράστια εμπειρία με λάθη και επιτεύγματα, δυστυχώς και απώλειες».

«Οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν»

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατά τη σύνοδο του ΝΑΤο στο Βερολίνο προσθέτοντας ότι «για να γίνει αυτό, οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν».

Η απάντηση ήρθε από τον  αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο σύμφωνα με τον οποίο «η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος