Ουκρανία: Οι σκληρές μάχες είναι μπροστά – Φόβοι και για το Κίεβο

Η Ουκρανία βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία έχει ολοκληρώσει την ανασύνταξή του και βλέπει ότι οι σκληρές μάχες είναι μπροστά. Άλλωστε, σημειώνονται ήδη βομβαρδισμοί σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, αλλά και στο Χάρκοβο.

Οι Ουκρανοί ωστόσο δηλώνουν έτοιμοι, καθώς γνωρίζουν τη ρωσική τακτική και είναι έτοιμοι να απαντήσουν, όπως δηλώνουν οι αξιωματούχοι.

Φόβοι υπάρχουν και για την πρωτεύουσα, καθώς ακόμα και το ίδιο το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η τύχη του Κιέβου θα εξαρτηθεί από αυτή τη “μητέρα των μαχών”, από το τι θα καταφέρει δηλαδή ο ρωσικός στρατός στα ανατολικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα ενταθούν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αν η Ρωσία συνεχίσει να εστιάζει τις προσπάθειές της εκεί.

Οι ρωσικές επιθέσεις παραμένουν εστιασμένες στις ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ με περαιτέρω μάχες γύρω από την Χερσώνα και το Μικολάγιεφ και μια ανανεωμένη προώθηση προς το Κραματόρσκ, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσύρονται από την Λευκορωσία προκειμένου να αναδιπλωθούν σε υποστήριξη των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Ουκρανία: Οι σκληρές μάχες είναι μπροστά – Φόβοι και για το Κίεβο

Η τελευταία μάχη της Μαριούπολης: Πολεμούν μάγειρες, οδηγοί και μουσικοί

Στη Μαριούπουλη, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, μετρούν αντίστροφα για την ύσταση μάχη μετά την κατάληψη του λιμανιού από τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες  απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια διαμηνύοντας ότι η έκβαση θα είναι “θάνατος ή αιχμαλωσία”. Η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε στο Facebook ότι όποιος δεν έχει ακρωτηριαστεί  θα λάβει εντολή να πολεμήσει και πως οι μάχες διεξάγονται αυτή τη στιγμή από μάγειρες, οδηγούς και μουσικούς.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες νωρίτερα ενημερώσει ότι εκεί «ο εχθρός μάς απώθησε σταδιακά πίσω» και «μάς περικύκλωσε με πυρά και τώρα προσπαθεί να μας καταστρέψει». Η ταξιαρχία ανακοίνωσε ότι περίπου οι μισοί από τους άνδρες της είναι τραυματίες.

«Το πεζικό εξοντώθηκε εξ ολοκλήρου  και οι βολές τώρα πραγματοποιούνται  από στρατιώτες του πυροβολικού, από πυροβολητές αντιαεροπορικών, χειριστές ασυρμάτου, οδηγούς και μάγειρες. Ακόμα και από μουσικούς της ορχήστρας».

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας , στη νοτιοανατολική Ουκρανία λόγω της τοποθεσίας του πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων. Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.

Μολαταύτα ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι Ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ, οκτώ άνθρωποι στο Χάρκοβο.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ουκρανικά μαχητικά και επιθετικό ελικόπτερο.

Προειδοποίησεις για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων

Την ίδια ώρα, υπάρχουν καταγγελίες για ρίψη χημικών όπλων στη Μαριούπολη. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ουσία που έριξε στη Μαριούπολη ρωσικό drone και προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους στην περιοχή, πληροφορία που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί

Ανάλογη προειδοποίηση έκανε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Δευτέρας. Κάλεσε τη Δύση να επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Μόσχα που θα αποτρέψουν ακόμη και τη συζήτηση για χρήση τέτοιων όπλων, τονίζοντας ότι το Κίεβο δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να υπερασπιστεί τη Μαριούπολη αυτή τη στιγμή.

Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε τη Δευτέρα για τον αυξημένο κίνδυνο να χρησιμοποιήσουν οι ρωσικές δυνάμεις τις απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου.

Αναζητούν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου

Στην Μπούκα, συνεχίζεται η εκταφή νεκρών από τους ομαδικούς τάφους, παρουσία εμπειρογνωμονων, που ερευνούν την ταυτότητα των θυμάτων, αλλά κυρίως την ταυτότητα των δραστών. Οι νεκροί -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- ήταν άοπλοι πολίτες, γεγονός που στοιχειοθετεί τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου.

Ανοίγουν νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση των αμάχων με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, περιλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης, όπως ανακοίνωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της η ίδια αναφέρει ότι πέντε από τους 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ, η οποία σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Αποστολή Κίεβο: Αλεξία Καλαϊτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος