Η «τελευταία μάχη» της Μαριούπολης

Η Ουκρανία υπερασπίζεται το κρίσιμο λιμάνι και τους πολίτες της εδώ και 47 ημέρες. Οι Ουκρανοί πεζοναύτες ετοιμάζονται για μια «τελευταία μάχη» για τον έλεγχο του νότιου λιμανιού της Μαριούπολης, αφού περικυκλώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε στο Facebook ότι όποιος δεν έχει ακρωτηριαστεί  θα λάβει εντολή να πολεμήσει και πως οι μάχες διεξάγονται αυτή τη στιγμή από μάγειρες, οδηγούς και μουσικούς.

Κάποιοι είπαν: «Σήμερα μάλλον θα είναι η τελευταία μάχη, καθώς τα πυρομαχικά τελειώνουν».

«Είναι θάνατος για μερικούς από εμάς και αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους», πρόσθεσε ένας άλλος λέγοντας ότι «απωθήθηκε» και «περικυκλώθηκε» από τον ρωσικό στρατό.

Είπε ότι υπερασπιζόταν το λιμάνι για 47 ημέρες και «έκανε ό,τι ήταν δυνατό και αδύνατο» για να διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέφεραν ότι οι μάχες επικεντρώθηκαν πρόσφατα γύρω από το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα της πόλης Αζοφστάλ καθώς και στο λιμάνι.

Ο ηγέτης των φιλορώσων ανταρτών Ντένις Πουσίλιν ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία κατέλαβαν τη Μαριούπολη, λέγοντας: «Όσον αφορά το λιμάνι της Μαριούπολης, είναι ήδη υπό τον έλεγχό μας». Οι ισχυρισμοί του δεν επαληθεύτηκαν.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες νωρίτερα ενημερώσει ότι εκεί «ο εχθρός μας απώθησε σταδιακά πίσω» και «μας περικύκλωσε με πυρά και τώρα προσπαθεί να μας καταστρέψει». Η ταξιαρχία ανακοίνωσε ότι περίπου οι μισοί από τους άνδρες της είναι τραυματίες.

«Το πεζικό εξοντώθηκε εξ´ολοκλήρου  και οι βολές τώρα πραγματοποιούνται  από στρατιώτες του πυροβολικού, από πυροβολητές αντιαεροπορικών, χειριστές ασυρμάτου, οδηγούς και μάγειρες. Ακόμα και από μουσικούς της ορχήστρας ».

Οι πεζοναύτες παραπονέθηκαν για την έλλειψη υποστήριξης από τη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας: «Κανείς δεν θέλει να επικοινωνήσει πια μαζί μας γιατί μας έχουν διαγράψει».

Η Μαριούπολη γνώρισε τις πιο έντονες μάχες από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την επίθεσή του στην Ουκρανία, με την πόλη ουσιαστικά να ισοπεδώνεται. Χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη.

Οι εκτοπισμένοι έχουν κάνει λόγο για οδυνηρές συνθήκες πείνας και κρύου, με τους πολίτες να κρύβονται στα υπόγεια.

Το Σαββατοκύριακο, τα συνεχιζόμενα πυρά, εμπόδισαν τις εκκενώσεις μέσα και γύρω από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, και 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα επτάχρονο παιδί, δήλωσε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

«Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο εναντίον αμάχων αφού δεν μπορούν να νικήσουν στο μέτωπο», είπε στο Telegram.

Στο Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, οι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν σαν  βροχή στο τοπικό αεροδρόμιο, καταστρέφοντας σχεδόν την εγκατάσταση και προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα ουκρανικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 που προμήθευσε «μια ευρωπαϊκή χώρα» σε ένα υπόστεγο νότια του Ντνίπρο, καθώς και 10 ουκρανικά άρματα μάχης, πέντε αυτοκινούμενα πυροβόλα και πέντε εκτοξευτές πυραύλων στην περιοχή του Ντονίετσκ.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σεργκίι  Γκαϊντάϊ είπε ότι η επίθεση με πυραύλους σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ την Παρασκευή, η οποία σκότωσε 57 ανθρώπους, έκανε  πολλούς να φοβούνται να φύγουν. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στην επίθεση.

Ο Γκαϊντάϊ προέτρεψε και πάλι τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή, από πέντε ανθρωπιστικούς διαδρόμους που συμφωνήθηκαν για τη Δευτέρα.

«Είστε ζωντανοί γιατί μια ρωσική οβίδα δεν έχει χτυπήσει ακόμα το σπίτι ή το υπόγειό σας,  εκκενώστε τώρα , τα λεωφορεία περιμένουν, οι στρατιωτικές μας διαδρομές είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερες», έγραψε στο Telegram.

Το Σαββατοκύριακο, σχεδόν 50 τραυματίες και ηλικιωμένοι ασθενείς μεταφέρθηκαν από τα ανατολικά σε νοσοκομειακό τρένο από την ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα , η πρώτη  εκκένωση μετά την επίθεση στο Κραματόρσκ.

Ο ηλεκτρολόγος Έβεν Περεπελίτσια διασώθηκε αφού έχασε το πόδι του από βομβαρδισμούς στη γενέτειρά του,το Χίρσκε.

«Ελπίζουμε ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει – ότι μετά από όσα πέρασα, θα είναι καλύτερα», είπε ο 30χρονος μετά την άφιξή του στη δυτική πόλη Λβίβ.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ουκρανικών σιδηροδρόμων, Αλεξάντερ Καμίσιν, δήλωσε ότι ένας άλλος σιδηροδρομικός σταθμός στα ανατολικά δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Συνεχίζουν να στοχεύουν στη σιδηροδρομική υποδομή», έγραψε.

Πηγή : Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος