Ουκρανία: Νέα ρωσικά πλήγματα στη βορειοδυτική Ουκρανία – Μάχες στο Χάρκοβο

Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου, στο Χάρκοβο αλλά και στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, Ρώσοι στρατιώτες βάλλουν αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές και σε στρατιωτικούς στόχους. Τουλάχιστον 100.000 πολίτες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα, ενώ νεκροί κείτονται άταφοι στους δρόμους.

Επιθέσεις με μη επανδρωμένα drone «καμικάζι» αλλά και μεγάλη επιχείρηση σύλληψης σαμποτέρ στο Κίεβο, είναι τα κυρίαρχα γεγονότα του τελευταίου 24ώρου , σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη.

Περισσότερα από 159 άτομα, μεταξύ αυτών «σαμποτέρ που κυκλοφορούσε στο μετρό ντυμένος ως μοναχός αλλά και 25μελής ομάδα με στολές της ουκρανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έχουν συλληφθεί για απόπειρες δολιοφθοράς μέχρι και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ζελένσκι. Στρατηγική χαρακτηρίζεται η ανακατάληψη της πόλης Μακαρίβ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον τον όδικό άξονα προς Κίεβο από την πόλη που απέχει 50 χιλιόμετρα στα δυτικά. Χωρίς ενισχύσεις, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ακινητοποιηθεί και αποδυναμώνονται, ενώ το ουκρανικό μέτωπο γύρω από το Κίεβο, ενισχύεται συνεχώς, σύμφωνα με την Ευτυχία Πενταράκη.

Ωστόσο, το πολυώροφο κτήριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, επλήγη σε αεροπορική επιδρομή με drone  και τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, ενώ ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, που απέχει περίπου 100 χλμ από το Χάρκοβο. Όπως σημείωσε δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη, ενώ οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Από την άλλη, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήματα τριών βορειοδυτικών προαστίων, της Μπούκα, του Χοστομέλ και του Ιρπίν, τα οποία σφυροκοπούνται σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής.
Την ίδια ώρα οι υπερασπιστές του Κιέβου οχυρώνονται και περιμένουν τη μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, των οποίων η προέλαση φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά.

Ανησυχία εκφράζεται και για την υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα όπου 300.000 κάτοικοι βλέπουν τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων να εξαντλούνται. Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν παιδιατρική κλινική στην περιοχή του Λουγκάνσκ αλλά και ότι οι Ρώσοι έχουν απαγάγει 2.389 παιδιά από το Ντονμπάς. Η Μόσχα αρνείται ότι αναγκάζει αμάχους να φύγουν από την Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι υποδέχεται πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα ρωσικά πλοία άρχισαν να βομβαρδίζουν και τα περίχωρα της Οδησσού, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκοπούν οι Ουκρανοί από τη Μαύρη Θάλασσα.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις

Οι σφοδρές ρωσικές επιθέσεις και οι διπλωματικές κινήσεις δείχνουν ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι ορατό.

Οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς ουσιαστική εξέλιξη ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζητά για πολλοστή φορά συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Σε νέο μήνυμά του πριν από λίγο επεσήμανε ότι αν και οι συνομιλίες με τη Ρωσία είναι δύσκολες και συχνά συγκρουσιακές σημειώνονται βήματα προόδου. Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας μετά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με το Βλαντιμίρ Πούτιν, το Ελυζέ εκτιμά ότι δε διαφαίνεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο εγγύς μέλλον και είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN δήλωσε ότι παρά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, η ρωσική επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου και ότι η Μόσχα δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε σήμερα ότι οι πιλότοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, θα «λογοδοτήσουν».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει νέα μέτρα με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας ενώ αναμένεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετάσχει διαδικτυακά και ο Ουκρανός πρόεδρος, και εν συνεχεία την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος