Ουκρανία: Προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά – Πυρά από ουκρανικό έδαφος λέει ότι δέχθηκε η Υπερδνειστερία

Εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, μετά και το νέο περιστατικό στην Υπερδνειστερία, με τις αρχές της αποσχισθείσας φιλορωσικής περιοχής της Μολδαβίας να υποστηρίζουν ότι χωριό δέχθηκε πυρά από ουκρανικό έδαφος. Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προωθήθηκε στην ανατολική Ουκρανία, καταλαμβάνοντας κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς, ενώ νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σε ρωσικό έδαφος. Περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό αποφάσισαν 40 χώρες, ενώ η Μόσχα ανοίγει νέα μέτωπα με τη Δύση. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέστειλε από σήμερα την τροφοδοσία φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Οι αρχές της αυτόκλητης φιλορωσικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία ανακοίνωσαν ότι πυρά ερρίφθησαν τη νύχτα «από το έδαφος της Ουκρανίας» εναντίον χωριού στο οποίο βρίσκεται αποθήκη πυρομαχικών των ρωσικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στον μολδαβικό θύλακα.

Το «υπουργείο Εσωτερικών» της Υπερδνειστερίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι  «εντοπίσθηκαν πολλά drones επάνω από το χωριό Κολμπάσνα» ενώ το πρωί της Τετάρτης ερρίφθησαν πυρά εναντίον του χωριού «από το έδαφος της Ουκρανίας».

Τα νέα αυτά «περιστατικά» που προστίθενται στις «εκρήξεις» που έχουν καταγγείλει οι αυτονομιστικές αρχές της Υπερδνειστερίας τις τελευταίες δύο ημέρες συντηρούν την ένταση και συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος που ευνοεί την επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στον φιλορωσικό θύλακα.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε, χωρίς να κατονομάσει την Ρωσία, για τις απόπειρες κλιμάκωσης της έντασης στην Υπερδνειστερία. «Διατηρούμε την ανησυχία μας απέναντι σε κάθε πιθανή απόπειρα να προκληθεί κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Συντονιζόμαστε με τις εκκλήσεις για ηρεμία της μολδαβικής κυβέρνησης απέναντι στα συμβάντα αυτά και υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Μολδαβίας», πρόσθεσε.

Το Κίεβο κατηγόρησε ευθέως την Μόσχα ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της φιλορωσικής δημοκρατίας, που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την Υπερδνειστερία», πράγμα που σημαίνει ότι η Μολδαβία θα πρέπει να περιμένει «προσκεκλημένους», τόνισε – μέσω Twitter – ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Αν η Ουκρανία πέσει, αύριο τα ρωσικά στρατεύματα θα βρεθούν στις πόρτες του Κισινάου», την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, προειδοποίησε ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έγραψαν στο Telegram ότι η Μόσχα προετοιμάζει «πυραυλικά πλήγματα κατά της Υπερδνειστερίας προκαλώντας θύματα» για να κατηγορήσει στην συνέχεια το Κίεβο.

Οι ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην αποσχισθείσα φιλορωσική δημοκρατία έχουν τεθεί «σε κατάσταση πλήρους συναγερμού», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Αναφερόμενη στα περιστατικά βίας στην Υπερδνειστερία, η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού κατήγγειλε απόπειρα αποσταθεροποίησης, ενώ το Κίεβο έκανε λόγο για ρωσική προβοκάτσια.

Η Μολδαβία ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειά της, μετά την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Πρόκειται για απόπειρα αύξησης των εντάσεων. Καταδικάζουμε με δριμύτητα τέτοιες ενέργειες. Οι μολδαβικές αρχές θα φροντίσουν να αποτρέψουν την εμπλοκή της δημοκρατίας σε σύρραξη», δήλωσε η Μάια Σαντού μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καλώντας τον πληθυσμό να διατηρήσει την ηρεμία, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της μικρής αυτής χώρας της ανατολικής Ευρώπης, όπως η ενίσχυση των ελέγχων στις οδικές αρτηρίες και στα μέσα μεταφοράς, των συνοριακών περιπολιών και την λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι στόχος της Ρωσίας είναι «να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο».

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά. Τόνισε ότι τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».

Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέστρεψε σε πλήγμα του «μεγάλη ποσότητα» όπλων που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που εντείνονται οι δυτικές προσπάθειες για  ενίσχυση του εξοπλισμού της Ουκρανίας απέναντι στη Μόσχα.

«Υπόστεγα με τεράστια ποσότητα ξένων όπλων και πυρομαχικών, που έχουν παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν με πυραύλους υψηλής ακρίβειας Kalibr που ερίφθησαν από τη θάλασσα στο εργοστάσιο αλουμινίου της Ζαπορίζια», στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά 59 ουκρανικών στόχων, μεταξύ των οποίων 50 θέσεις με στρατεύματα και 4 αποθήκες πυρομαχικών.

Προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά – Κατάληψη κωμοπόλεων 

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, καταλαμβάνοντας κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει όλη την περιφέρεια της Χερσώνας, καθώς και κομμάτια της Ζαπορίζια, του Μικολάιβ και του Χαρκόβου.

Από το Ιζιούμ, που βρισκόταν ήδη υπό τον έλεγχό τους, οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Μπαρβίνκοφ, που βρίσκεται νοτιότερα. Έχουν καταλάβει την κωμόπολη Ζαβόντι και τα βορειοανατολικά προάστια της κωμόπολης Βέλικα Κομισούβαχα, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανατολικότερα, προς την κατεύθυνση του Λιμάν, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ζάριτσνε και «αποπειράται επίθεση κοντά στο Γιάμπιλ», συνέχισε.

Κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μία από τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο της κωμόπολης Νοβοτοσκίβσκε και διεξάγουν επίθεση προς την κατεύθυνση των Νίζνιε και Ορίχοβε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός στρατός σπάνια έχει κάνει λόγο για προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ή για κατάληψη κωμοπόλεων.

Ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους προκάλεσαν ζημιές σε σχολείο, νοσοκομείο και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ντόνετσκ.

Το CNN υποστήριξε ότι εξασφάλισε αποκλειστικά πλάνα από drone που δείχνουν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα και δυνάμεις να κινούνται κοντά σε σορούς αμάχων, στη Μπούκα, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της Μόσχας για οποιαδήποτε θηριωδία.

Εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ. Ανέφερε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών, όμως δεν διευκρίνισε εάν οι εκρήξεις και η φωτιά οφείλονταν σε ουκρανική επιδρομή.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο αμάχους να τραυματίες.

Η περιφέρεια Μπέλγκοροντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, συμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Την Πέμπτη ο Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταβεί στο Κιεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό από 40 χώρες

Ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ χαιρέτισε τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να στείλουν περισσότερο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία μετά τις συνομιλίες που διενεργήθηκαν σε γερμανική αεροπορική βάση την Τρίτη.

«Ενα από τα περίεργα αιτήματα της Ρωσίας στην έναρξη του πολέμου ήταν η “πλήρης αποστρατιωτικοποίηση” της Ουκρανίας. Έπειτα από την χθεσινή καθοριστική συνάντηση 40 υπουργών Άμυνας έχω κακές ειδήσεις για τη Ρωσία. Ικανότητα, ταχύτητα, επιμελητεία, διευρυμένο φάσμα όπλων – η Ουκρανία ενισχύεται», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενημέρωσαν  ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον.

Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί η Καμπέρα στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος