Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός μετά το αδιέξοδο στην Αττάλεια

Ενώ όλοι περίμεναν να αποδώσει έστω και λίγους καρπούς η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια, δυστυχώς δεν έγινε ούτε καν ένα βήμα για επίλυση σε έναν πόλεμο με πολλούς νεκρούς αμάχους. Η σκυτάλη στη διπλωματία δόθηκε στις Βερσαλλίες, με την άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, με την συμμετοχή και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καθώς η Μαριούπολη και άλλες Ουκρανικές πόλεις μετατρέπονται σε σωρούς από συντρίμμια, οι ελπίδες της ανθρωπότητας για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση διαψεύστηκαν, τουλάχιστον προσωρινά, μετά την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, του ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων και παρότι δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα, άφησαν ανοιχτό και οι δύο το δρόμο της διπλωματίας που περνά από τη Λευκορωσία και τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Όμως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φιλοξένησε τις δύο πλευρές, έδωσε τη δική του διάσταση στα πράγματα και αποκάλυψε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι. “Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών από την έναρξη των επιχειρήσεων. Οπότε δε θα πρέπει να περιμένουμε θαύματα από μία συνάντηση” είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βρισκόταν στην Πολωνία για να συνεχίσει τις επαφές που είχε ήδη ξεκινήσει ο Άντονι Μπλίνκεν. Μαζί με τον Ντούντα, συζήτησαν το θέμα της αεράμυνας, ενώ η Κάμαλα Χάρις ερωτήθηκε και για τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τη ρωσική πλευρά. “Φυσικά, θα πρέπει να γίνει έρευνα, θα πρέπει όλοι να παρακολουθούμε (τις εξελίξεις) και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα μάτια όλου του κόσμου είναι σε αυτόν τον πόλεμο και σε αυτά που κάνει η Ρωσία, η επιθετικότητά της και οι θηριωδίες της” είπε η Χάρις.

Δριμεία επίθεση στη Δύση εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβούλιο για το θέμα των κυρώσεων. Καθώς οι κυρώσεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην οικονομία και αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών, ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγορεί τη Δύση για οικονομικό πόλεμο.

Προσπαθούν να κατηγορήσουν εμάς για τα λάθη που έχουν κάνει. Έχουμε τα αποθέματα ενέργειας και μπορούμε να τα παρέχουμε στους ξένους εταίρους μας. Επιτρέψτε με να επαναλάβω, εάν μας δημιουργήσουν προβλήματα τότε οι αρνητικές συνέπειες σε αυτόν τον οικονομικό τομέα είναι αναπόφευκτες. Οι τιμές θα αυξηθούν και άλλο” είπε χαρακτηριστικά.

Από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας φυσικά ότι πρόκειται για μία μακρά και επίπονη διαδικασία. “Δεν υπάρχει fast-track διαδικασία ένταξης” ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε: “Θέλουμε μία ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία, με την οποία θα μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον“.

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος