Καμάλα Χάρις: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας καθώς συναντήθηκε με τον Πολωνό Πρόεδρο στον απόηχο του πρόσφατου επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την παροχή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία είναι ενωμένες και είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία και τον λαό της Ουκρανίας», είπε η Χάρις μαζί με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Παρόλα αυτά, η Χάρις απέφυγε να αναφερθεί στο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η Πολωνία είπε ότι θα παραδώσει τα τζετ της στις ΗΠΑ αντί να τα δώσει απευθείας στην Ουκρανία.

Η Χάρις υπογράμμισε τη στρατιωτική υποστήριξη που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν ήδη στην Ουκρανία λόγω έλλειψης αεροπορικής ισχύος, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων.

«Πραγματοποιούμε παραδόσεις καθημερινά», είπε η Χάρις. Σε ερώτηση για το τι περισσότερο θα μπορούσε να περιμένει η Ουκρανία, η Χάρις είπε: «Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν πρόκειται να σταματήσει στο βαθμό που υπάρχει ανάγκη».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ότι μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων», είπε ο Χάρις και ανακοίνωσε την παράδοση δύο νέων πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Πολωνία.

«Η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή και η Ρωσία είναι πιο αδύναμη λόγω αυτού που έκανε (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν), είναι πολύ σαφές για εμάς», είπε η Κάμαλα Χάρις, ενώ ο οικοδεσπότης της, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, κατήγγειλε τη “βαρβαρότητα” των ρωσικών δυνάμεων, την οποία παρομοίασε με “γενοκτονία”.

«Πρέπει να σώσουμε την Ουκρανία», είπε ο αρχηγός του πολωνικού κράτους. «Πρέπει να επιβάλουμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε στρατιωτικές δραστηριότητες που φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας“, είπε.

Αφού αναφέρθηκε στους ρωσικούς βομβαρδισμούς νοσοκομείων στην Ουκρανία, ο Ντούντα είπε πως οι εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Χάγης βρίσκονται τώρα στην Πολωνία προκειμένου να συγκεντρώσουν αποδείξεις για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου, στη βάση μαρτυριών προσφύγων και βίντεο που κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα. «Πιστεύω πως αυτή η εργασία θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ σοβαρό κατηγορητήριο και πως θα καταλήξει στην καταδίκη των εγκληματιών πολέμου», είπε.

Αναφερόμενη επίσης σε “απίστευτες θηριωδίες” τις τελευταίες 24 ώρες και στον βομβαρδισμό ενός κτιρίου όπου στεγαζόταν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο και ένα μαιευτήριο, η Χάρις υπογράμμισε από την πλευρά της πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συνέστησε δική του ομάδα εργασίας προκειμένου να διερευνήσει “εγκληματικές δραστηριότητες” που φέρεται να διαπράχθηκαν “από θεσμούς και άτομα, περιλαμβανομένων ολιγαρχών”.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τέλος ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν άλλα 50 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Πηγή: cnn.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος