Αδιέξοδο στην Αττάλεια: Ούτε για παύση πυρός στη Μαριούπολη δεν συμφώνησαν Λαβρόφ και Κουλέμπα

Κανένα περιθώριο παραχωρήσεων δεν άφησε η πλέον υψηλόβαθμη συνάντηση μεταξύ των εμπολέμων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα κατέστησε σαφές ότι δεν δόθηκαν εγγυήσεις ούτε για το ζήτημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και τόνισε ότι «οι όροι της Ρωσίας ισοδυναμούν με παράδοση», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε εκτός αρμοδιότητάς του την πρόταση για κατάπαυση πυρός ώστε να διαφύγουν οι πολιορκημένοι άμαχοι στη Μαριούπολη.

«Δεν θέλουμε μια βαριά εξοπλισμένη Ουκρανία με βαριά στρατιωτικά συστήματα, δεν θέλουμε μια χώρα δίπλα μας όπου στρατιώτες παρελαύνουν με σήματα SS και άλλων Ναζί. Και δεν θέλουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ ενώ πρόσθεσε: «Ενδεχομένως ο κ. Ζελένσκι σιγά σιγά να αρχίσει να εκλογικεύεται ακούγοντας αυτή τη θέση και να έχουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας».

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε κατά ξένων», πρόσθεσε και αναφορικά με τις κυρώσεις κάλεσε «να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης». Η Ρωσία δεν θα έχει ποτέ ξανά εξάρτηση από δυτικά κράτη και εταιρείες και θα έχει πάντα αγορές για την ενέργεια της καθώς δεν χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ως όπλα, τόνισε.

«Βομβαρδισμός νοσοκομείου και τάγματα Αζόφ»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από «εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα», ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Δύση ότι «δημιουργεί επικίνδυνη κατάσταση παρέχοντας στην Ουκρανία οπλικά συστήματα και ειδικά συστοιχίες πυραύλων.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία ο Σεργκέι Λαβρόφ περιορίστηκε  να πει ότι αυτή προχωρά βάσει σχεδίου και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά θα βγούμε από αυτήν την κρίση με υγιή και ασφαλή τρόπο και με καθαρή συνείδηση».

«Ο Πούτιν θα είναι παρών όταν υπάρχει σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης»

Αυτό  είπε ο κ. Λαβρόφ αναφερόμενος στην πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών Ρωσίας – Ουκρανίας, ενώ σχολίασε: «Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει».

Κουλέμπα: Καμία εγγύηση Λαβρόφ για τη Μαριούπολη

«Έκανα ό,τι μπορούσα. H Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός, έλαβε ωστόσο άρνηση. Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί. Θέσαμε το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εύκολο σημείο» την προβλέψιμη όπως άφησε να εννοηθεί ρητορική του Ρώσου ομολόγου του και επεσήμανε ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να «συνεχίσουν τις συνομιλίες  σε αυτό το σχήμα».

Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές, δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά την συνάντησή του με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει.

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η Ρωσία.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών διήρκεσαν μία ώρα και σαράντα λεπτά και έγιναν στην νότια Τουρκία παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Hurriyet: Στόχος μια συνάντηση Πούτιν- Ζελένσκι- Ερντογάν

«Ο κύριος στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τους τρεις ηγέτες», ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον στόχο συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος