Ουκρανία: Άκρως συμβολική η επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ – Δεν περιμένει θετική αλλαγή το Κρεμλίνο

Array

Η “εξαιρετικά σημαντική” επίσκεψη σήμερα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ θα διαψεύσει τις ρωσικές προσπάθειες να φανεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας ψυχραίνονται, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Το ταξίδι του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δίδουν την ευκαιρία να περιγραφεί και να εξηγηθεί η πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία, τι όπλα χρειάζεται το Κίεβο για να πολεμήσει τη Ρωσία και οι λόγοι για τους οποίους τα χρειάζεται, σύμφωνα με τον Μιχαΐλο Ποντολιάκ, τον πολιτικό σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ζελένσκι μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον αφού χθες, Τρίτη, επισκέφθηκε το μέτωπο στην πόλη Μπαχμούτ, όπου διεξάγονται μερικές από τις σφοδρότερες μάχες που έχουν γίνει στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Η επίσημη επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στις ΗΠΑ, η οποία άρχισε αμέσως μετά την επίσκεψή του στο πιο καυτό σημείο του πολέμου –το Μπαχμούτ– είναι άκρως συμβολική. Και εξαιρετικά σημαντική“, αναφέρει ο Ποντολιάκ σε σχόλια που έκανε γραπτώς στο Reuters. “Πρώτον, τόσο η ίδια η επίσκεψη όσο και το επίπεδο των προγραμματισμένων συναντήσεων μαρτυρούν κατηγορηματικά τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ανάμεσα στις χώρες. Δεύτερον, αυτό βάζει τέλος τις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς (…) να αποδείξει μια φερόμενη ως αυξανόμενη ψυχρότητα στις διμερείς μας σχέσεις“, προσθέτει. Η περιγραφή της Ρωσίας για τις σχέσεις Ουκρανίας-ΗΠΑ δεν βρίσκεται “ούτε στο ελάχιστο κοντά” στην πραγματικότητα, σημειώνει. “Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κατηγορηματικά την Ουκρανία“, τονίζει.

Ο Ποντολιάκ αναφέρει επίσης ότι ο Ζελένσκι θα μπορεί να δείξει στην αμερικανική πολιτική ελίτ “την πραγματική κλίμακα” του πολέμου, την πραγματική του φύση και την σημασία να τερματιστεί με τον αρμόζοντα τρόπο –δηλαδή με τους σωστούς όρους.

Επίσης “όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα. Είναι σημαντικό να εξηγήσει προσωπικά γιατί χρειαζόμαστε συγκεκριμένα είδη όπλων. Ιδιαίτερα, θωρακισμένα οχήματα, τα τελευταία αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς“, προσθέτει.

Ο Ζελένσκι θα εξηγήσει γιατί η παροχή στην Ουκρανία τέτοιων όπλων δεν θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα μειώσει απότομα τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, τονίζει. “Κατά την άποψή μου, η επίσκεψη αναμφιβόλως θα ενεργοποιήσει και θα βελτιώσει σημαντικούς τομείς στρατιωτικής συνεργασίας, θα κινητοποιήσει περαιτέρω την δικομματική πολιτική υποστήριξη και θα δώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την εικόνα του μέλλοντος αν ο πόλεμος δεν τερματιστεί με τον σωστό τρόπο“, καταλήγει ο Ποντολιάκ.

Κρεμλίνο: Δεν περιμένουμε θετική αλλαγή μετά την επίσκεψη Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο δεν αναμένει καμία θετική αλλαγή μετά τη σημερινή ανακοινωθείσα επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Εν ολίγοις, όχι», απάντησε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε αν περίμενε μια θετική αλλαγή. 

Σήμερα, το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι οι νέες παραδόσεις αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία θα «εντείνουν» τη σύγκρουση με τη Ρωσία. «Όλα αυτά σίγουρα οδηγούν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και δεν προοιωνίζονται καλά για την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Είπε επίσης ότι δεν αναμένει από τον Ζελένσκι, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, να αλλάξει θέση σχετικά με πιθανές διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta. 

Ο Πεσκόφ αποκάλυψε ότι ο Πούτιν δεν θα συναντηθεί με τον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος θα έρθει στη Μόσχα αύριο για συνομιλίες σχετικά με τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye στην ουκρανική πόλη Energodar. «Η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Γκρόσι δεν έχει προγραμματιστεί», είπε ο Πεσκόφ. 

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί πραγματικά να βελτιώσει την κατάσταση στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DNR).  «Ο πρόεδρος περιέγραψε ότι η κατάσταση στο DNR είναι πολύ δύσκολη. Το Υπουργείο Άμυνας μας καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες για να βελτιώσει την κατάσταση», δήλωσε ο Πεσκόφ, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Πούτιν θα έχει μια «πολύ μακρά» συνομιλία στο υπουργείο Άμυνας με κορυφαία στελέχη, ενώ στη συνάντηση θα παραστεί και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. «Φυσικά, ο πρόεδρος θα έχει μια σημαντική συνομιλία και μάλιστα μεγάλη. Μετά από συνομιλία με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, ο πρόεδρος θα κάνει δήλωση», είπε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος