Ομάν: Στο Σουλτανάτο ο Μπασάρ αλ Άσαντ εντείνοντας τις προσπάθειες προσέγγισης των αραβικών χωρών

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Σουλτανάτο του Ομάν, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια πολέμου στη Συρία, τη στιγμή που η Δαμασκός εντείνει τις προσπάθειές της να προσεγγίσει αραβικές χώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Σουλτανάτο του Ομάν, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια πολέμου στη Συρία, τη στιγμή που η Δαμασκός εντείνει τις προσπάθειές της να προσεγγίσει αραβικές χώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Διακριτικός αλλά σημαντικός μεσολαβητής στη διπλωματική σκηνή, το Ομάν είναι μια από τις λίγες αραβικές χώρες και η μόνη στον Κόλπο, που διατηρεί πάντα επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό από την αρχή του πολέμου στη Συρία το 2011.

«Ο Σουλτάνος ​​Haitham και ο Σύρος πρόεδρος είχαν επίσημες συνομιλίες», ανακοίνωσε στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών στο Μουσκάτ. Ο Σουλτάνος ​​επανέλαβε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια στον πρόεδρο και στον αδελφό συριακό λαό» μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο Σουλτάνος ​​Χάιθαμ διαβεβαίωσε τον Μπασάρ αλ Άσαντ για τη δέσμευσή του «στην υποστήριξη των αδελφών του για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις αυτής της φυσικής καταστροφής», πρόσθεσε το υπουργείο στο Twitter, δημοσιεύοντας φωτογραφίες των δύο αρχηγών κρατών.

«Η περιοχή χρειάζεται τώρα πολύ τον ρόλο που διαδραμάτισε το Ομάν για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των αραβικών κρατών που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος χαιρέτισε επίσης τις «ισορροπημένες πολιτικές» της χώρας, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Προεδρίας.

Επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων και από τις δύο χώρες έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση σε αυτό το επίπεδο. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Μπασάρ αλ Άσαντ σε αραβική χώρα μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2022.

Το Σουλτανάτο του Ομάν προωθεί μια αυστηρή πολιτική μη ανάμειξης σε περιφερειακά ζητήματα, διατηρώντας καλές σχέσεις με αντίπαλες δυνάμεις και συχνά παίζοντας το ρόλο του μεσολαβητή.

Η Συρία αποκλείστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο στα τέλη του 2011 λόγω βίαιης καταστολής κατά των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό πόλεμο.

Μετά από χρόνια μποϊκοτάζ, αρκετές αραβικές χώρες έδειξαν πρόσφατα την επιθυμία τους να έρθουν πιο κοντά στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στα τέλη του 2018, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν ξανά την πρεσβεία τους στη Δαμασκό. Και τον Μάρτιο του 2022, ο Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε την πρώτη του επίσκεψη σε μια αραβική χώρα στο Άμπου Ντάμπι, όπου έγινε δεκτός από τον σημερινό πρόεδρο, Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα επιδιώξει να βγει από τη διπλωματική του απομόνωση εκμεταλλευόμενος τη συγκίνηση και το διεθνές κύμα αλληλεγγύης που προκάλεσε ο σεισμός.

 Στις 7 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σύριο ομόλογό του για πρώτη φορά. Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan, μίλησε για «συναίνεση στον αραβικό κόσμο» ότι «το status quo δεν λειτουργεί» στη Συρία.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος