Όγδοη ημέρα αιματοχυσίας στη Μ. Ανατολή – Παραλήρημα Ερντογάν (video)

Νέο μπαράζ ρουκετών εξαπέλυσε το μεσημέρι η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Δεύτερη εβδομάδα της νέας ένοπλης σύγκρουσης , οι αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 201 νεκρούς από τη έναρξη των εχθροπραξιών, με τα 58 θύματα να είναι παιδιά, ενώ στο Ισραήλ 10 είναι οι νεκροί, μεταξύ αυτών και δύο ανήλικοι.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι ήδη 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Γάζα εξαιτίας των συγκρούσεων. Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται συνεχώς, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα ο τερματισμός της βίας.

Επίσκεψη Νίκου Δένδια στη Μέση Ανατολή

Ο κ. Δένδιας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτεται την περιοχή από την έναρξη της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Gabi Ashkenazi και με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Riad Al-Maliki. Θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την Τρίτη ο κ. Δένδιας θα επισκεφτεί την Ιορδανία και 48 ώρες αργότερα θα  συνομιλεί στην ‘Αιγυπτο με τον Σαμέχ Σούκρι. Nωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σειρά επαφών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

“Η Τουρκία παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο”

“Τροφοδοσία συγκρούσεων και προσπάθεια χειραγώγησης των εμπλεκόμενων. Αυτό συμβαίνει στη Λιβύη ή στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα”, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας για πολύ επικίνδυνο παιχνίδι εκ μέρους της Άγκυρας.

Ερντογάν προς Μπάιντεν: Γράφετε ιστορία με χέρια βουτηγμένα στο αίμα

Στον αντίποδα ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνομίλησε με τον Πάπα, καλεί όλη την ανθρωπότητα να ενωθεί  απέναντι στο κατοχικό Ισραήλ και επικρίνει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξή του στο τελ Αβίβ.

Το καρέ των προκλήσεων συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας του τουρκικού δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζιχάτ Γαϊτζί, ο οποίος προτείνει μοντέλο Λιβύης και στην Παλαιστίνη με νέο μνημόνιο θαλασσίων ζωνών. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιρά , με νέες ανυπόστατες αναφορές για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, μιλούσε για άρνηση του ελληνικού κράτους ότι η μειονότητα είναι “τουρκική”.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που την οποία συγκάλεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν και σκότωσαν τον επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, Αμπού Χαρμπίντ. Παράλληλα, πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιθέσεις με στόχο  τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξουδετέρωσαν μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος της Χαμάς, στη βόρεια λωρίδα της Γάζας, λίγο πριν ξεκινήσει την αποστολή του.

“Ολόκληρες οικογένειες εξολοθρεύτηκαν και τα σπίτια τους καταστράφηκαν μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, από αυτές τις βάναυσες επιδρομές που σπέρνουν το θάνατο”, καταγγέλλει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιε.

“Στοχεύουμε μια τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει πολίτες μας και κρύβεται πίσω από τους πολίτες της που τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες”, δήλωνε την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

 6χρονη Παλαιστίνια ανασύρεται ζωντανή  από τα συντρίμμια

« Έτρεξα να δω τα παιδιά μου, η γυναίκα μου αγκάλιασε τα κορίτσια και τα έβγαλε έξω από το δωμάτιο. Έγινε και δεύτερη έκρηξη, κατέρρευσε το ταβάνι και εμένα με καταπλάκωσαν τα συντρίμμια”, δηλώνει ο πατέρας της εξάχρονης που ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια όπου θάφτηκαν η μητέρα της και τα τέσσερα αδέρφια της.

Τρόμος και στην πόλη Ασντόντ, όπου παλαιστινιακή ρουκέτα χτύπησε πολυκατοικία. Διασώστες προσέφεραν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες σε όσους ενοίκους τραυματίστηκαν ελαφρά.

Χωρίς ανακοινωθέν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Νέες πιέσεις της Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ αντιτέθηκαν για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, στην υιοθέτηση μιας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, η οποία καλούσε στον «τερματισμό της βίας» και την «προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών», σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το κείμενο, το οποίο συνέταξαν η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία δεν εγκρίθηκε.

Μόσχα και Ουάσιγκτον επικετρώνονται σε επικρίσεις για τον βομβαρδισμό του κτιρίου που στέγαζε ξένα πρακτορεία στη Γάζα.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ‘Αντονι  Μπλίνκεν μάλιστα επισημαίνει: “Το Ισραήλ έχει ξεχωριστή ευθύνη να προστατεύσει τους πολίτες, σύμφωνα με τους κανόνες αυτοάμυνας, και αυτό βεβαίως αφορά τους δημοσιογράφους”.

“Είμαστε πολύ ανήσυχοι εξαιτίας των επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επίθεση που σημειώθηκε στο κτίριο που στέγαζε τα γραφεία διεθνών μέσων ενημέρωσης, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος