Επίσκεψη Νίκου Δένδια στη Μέση Ανατολή την Τρίτη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής — θα είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη της κρίσης.

Επισημαίνεται η συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, η οποία υποδηλώνει το εύλογο ενδιαφέρον της χώρας για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και της διατήρησης του καθεστώτος τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει την Τρίτη 18 Μαΐου στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Gabi Ashkenazi και με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Riad Al-Maliki.

Nωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σειρά επαφών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, την Τρίτη, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο ΥΕ/ΑΕ Josep Borrell με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Tην ίδια ημέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Safadi.

Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μάϊου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε τη Δευτέρα συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των επικείμενων επισκέψεών του.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε τη Δευτέρα η Ένωση Εξωτερικής Πολιτικής και Ηνωμένων Εθνών της Αυστρίας, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα ακολουθώντας μια εξωτερική πολιτική αρχών και προωθώντας ενεργά τις αρχές και τις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ, είναι η τέλεια υποψήφια για μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Επιδιώκουμε αυτόν τον ευγενή σκοπό, για την περίοδο 2025-2026, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα, και είναι τιμή μας που είμαστε σε θέση να λέμε ότι έχουμε την υποστήριξη χωρών όπως της Αυστρίας, την οποία θα υποστηρίξουμε για τη δική της υποψηφιότητα στο ίδιο Όργανο του ΟΗΕ για την περίοδο 2027-2028» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, με θέμα τις «τρέχουσες προκλήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική», ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να εδραιώσει μια νοοτροπία διάλογου, φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Μια νοοτροπία που, με τη σειρά της, θα προωθήσει την τόσο πολύ αναγκαία ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής και των λαών της, πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος